Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het afhaalloket is weer geopend !

Mark Hessels | woensdag 23 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 482x

🦉M en V hebben dapper standgehouden in de kast, maar steeds vaker kiezen ze ervoor om niet meer de (hele) dag in de kast door te brengen. En daarmee worden ze in plaats van hoofdbewoners steeds meer een soort thuisbezorgservice van 🐭🐭🐭🐭🐭
(L) Het kan soms zo gezellig zijn in de kast. (R) Toch kiest M steeds vaker en nu V ook voor een verblijf op een rustiger plek.

Zeg kunnen jullie niet even ergens anders heen ?

Voor menig ouder misschien een herkenbaar beeld; je mooie rustige huis wordt beetje bij beetje in beslag genomen door je kinderen en op een dag wordt je aangekeken of je misschien niet even ergens anders heen kan.

M voelde de bui al even aankomen en ook V legt zich er nu steeds meer bij neer. De kast wordt steeds meer jeugdhonk (gelukkig geen zuipkeet) en als je die drukte niet de hele tijd om je heen wil kun je overdag beter een andere plek zoeken. Zie ook de grafiek hierboven, waarin je de verandering in de afgelopen 2 weken duidelijk terugziet.

 

Veranderend gezinsleven

Er zijn eigenlijk 2 veranderingen die deze grote wijziging in het gezinsleven veroorzaken. K5 en K6 kunnen inmiddels hele prooien inslikken en hoeven dus niet meer gevoerd te worden. Daarmee is de noodzaak voor V om overdag in de kast te komen voor een belangrijk deel verdwenen.

Daarnaast is het activiteitenniveau in de kast ook enorm toegenomen. Kijk maar eens een filmpje terug van een weekje geleden. Toen werd er overdag een beetje gedommeld en gegaapt en was de kast nog grotendeels leeg. Nu zie je overal dons en veren en stukken vleugel, snavels, klauwen,…. overal zit kerkuil. En als er dan ook nog een paar vlieg- of jaagoefeningen gaan doen, dan is het huis letterlijk bijna te klein.

Als je nog een beetje dagrust wil krijgen kun je als ouder dus beter een plekje buiten de kast zoeken en als dat soort plekjes er dan ook voldoende zijn in de buurt van de kast is de keus vrij snel gemaakt.

 

Wat is dat toch met die voorkamer ?

De kast bestaat uit een grote achterkamer (AK) en een kleine voorkamer (VK). Het jonge leven begint allemaal in de AK, maar op een gegeven moment vormt de richel geen onneembare hindernis meer en wordt de wereld opeens uitgebreid met de VK. Dan ontdek je op een goede dag dat al het eten het huis binnenkomt via de VK en dan lijkt het een logische keuze om daar maar eens een strategisch plekje te zoeken.

Tot zover nog niets vreemds, maar waarom blijven ze in hemelsnaam overdag met zijn allen in die kleine VK hangen ? Er is overdag nog nooit een prooi via de VK naar binnen gekomen en toch staan ze met z’n allen (soms met een enkele uitzondering) in die kleine VK op elkaar gepropt, terwijl de AK helemaal leeg is. Ik kan echt niets anders bedenken dan dat ze denken dat ze zo alvast op de beste plek staan voor als de prooi-aanvoer weer op gang komt, maar als dit in iedere kast zo gaat dan kunnen de kasten dus ook gewoon 3x zo klein worden gemaakt….🤔

 

 

Van hoofdbewoner tot muizenkoerier

Inmiddels zijn we ook het volgende punt in de ontwikkeling van het gezin gepasseerd. M en V geven de prooien niet meer af in de kast, maar alleen nog aan de ingang. Ze hebben een hele korte tijd nog prooien naar binnen gebracht, maar dat is nu echt niet meer te doen met die joelende menigte in de VK (zie ook deze prachtige clip).

Hiermee wordt het positioneren in de VK nog belangrijker. Als je niet vooraan aan het bezorgloket staat, krijg je niks te eten. Maar ook hier zie je dat dat nog enigszins georganiseerd gaat. Zodra de eerste prooien ingeslikt zijn draaien de schrokoppen een beetje naar achteren, waardoor de volgende aan het loket aan kunnen schuiven. En ook dit is uiteraard alleen mogelijk als de prooi-aanvoer voldoende blijft. Als dat verandert wordt het een heel stuk grimmiger aan de voordeur, maar gelukkig zijn er geen signalen die daar op duiden.

Daar is de muizenkoerier, beeld van een halve seconde voordat weer complete chaos uitbreekt in de voorkamer.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs