Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het aantal eieren is bekend...

Samira al Gimandari | zaterdag 4 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 76x

Het aantal eieren is inmiddels bekend. Op de beelden van 25 april was er een vermoeden dat V al één of meerdere eieren in het nest had. Nu is dat bevestigd met maar liefst 5 eieren!
Luc Enting

Verklaarbaar gedrag

De gedragingen van V op 25 april geven nu meer informatie over het broedstadium op dat moment. We konden zien dat V op het nest zat en daarbij erg alert was in het nest. V reageerde op de kleinste bewegingen en geluiden rondom het nest. Hiermee probeert zij zich in het nest onzichtbaar te maken door zich zo onopvallend mogelijk te gedragen tegenover eventuele predators die in de omgeving zijn. Uiteindelijk om het nestsucces te vergroten.

 

5 eieren

Merels zijn standvogels en trekken daarmee tijdens de wintermaanden niet naar het buitenland. Hierdoor houden zij meer energie over om meerdere legsels per seizoen te leggen in vergelijking met zomergasten. Per legsel legt de merel gemiddeld 4 tot 5 eieren. Daarmee is het aantal eieren aan de hoge kant. Gemiddeld zijn de eieren 3 cm en kleuren de eieren blauwgroen met bruinrode vlekjes. Dit heeft als functie om ze zo goedmogelijk te camoufleren en daarbij het nestsucces ook weer te vergroten. Ook zo compenseert een groot legsel weer met natuurlijke vijanden uit de omgeving zoals bijvoorbeeld eksters.

 

Incubatie

Nu is het spannend en afwachten wat er met dit nest zal gebeuren. Zullen al de 5 eieren uitkomen en hoeveel tijd zit er tussen het eerste en het laatste ei? Gemiddeld duurt het 14 dagen voordat de jongen uitkomen en het voeren kan beginnen. Ook hierbij zijn factoren zoals temperatuur en de aanwezigheid van V op het nest van belang. 

 

We zijn benieuwd wanneer de eerste eieren uitkomen...


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs