Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Herkomst Nederlandse Slechtvalken

Paul J. Marcus | woensdag 5 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1030x

Waar komen onze Slechtvalken vandaan? Het voorspoedige herstel van de populatie wilde Duitse valken in Baden-Württemberg na de DDT-crisis staat aan de basis van de vestiging in Nederland in de jaren negentig. Via Noordrijn-Westfalen hebben de valken zich in Nederland en België gevestigd.

De herintroductie van de Slechtvalk in Noordrijn-Westfalen werd in 1986 afgeblazen, toen bleek dat de valken van Baden-Württemberg zich al gevestigd hadden in Rijnland-Palts. Uiteindelijk is maar één paar gekweekte valken tot broeden gekomen. De Zwabische valken vormen dus de basis van de Noordrijn-Westfaalse populatie. Het leeuwendeel van de Nederlandse en Belgische valken is afkomstig uit Westfalen of stamt van deze valken af. Er is in België en Nederland geen reïntroductieproject geweest van de Slechtvalk. Dit vertel ik omdat er in het fraaie boek The Peregrine Falcons of the World van White et al. uit 2013, werd gesuggereerd dat onze valken hier en in België zouden zijn losgelaten.

De valken die dit jaar op  ABN-AMRO broeden, zijn dezelfde als die van vorig jaar. Zij heeft een oranje kleurring met code, waaruit blijkt, dat ze in 2010 in Haren is geringd als nestjong. Bij het mannetje is de ring niet leesbaar, maar ook oranje en dus Nederlands.

  Ringen zijn het middel om erachter te komen, wat de herkomst is van vogels, hun leeftijd, mortaliteit en de familierelaties. Van dat laatste hebben we een mooi staaltje gezien op de Centrale Hemweg in Amsterdam. Daar vestigde zich een vrouwtje dat op de Maasvlakte was geringd. Het mannetje was van onbekende herkomst. Van het broedsel van 2014 bleef een mannetje rondhangen bij de Hemweg. In 2015 kaapte hij het eerste jong, dat zojuist uit het ei was gekropen, onder moeder vandaan en ging ermee aan de haal. Gelukkig vloog de rest van de jongen wel uit, alhoewel mij reeds enkele weken na het uitvliegen elk teken van leven van deze jongen ontging. In 2016 had het jonge mannetje van 2014 zijn vader er na de winter alras uitgewerkt. Deze zoon bleef bij zijn moeder en samen produceerden ze twee jongen, die voorspoedig opgroeiden en uitvlogen. Slechtvalken observeren is soms als het gadeslaan van een uitvoering van Oedipus Rex.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs