Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

Herinnert u zich deze nog?

Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland | dinsdag 21 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1255x

Meer dan 10 jaar Beleef de Lente heeft een lange lijst met de meest prachtige clipjes opgeleverd. Van onze publiekslievelingen zoals steenuil en ooievaar, maar ook van minder bekende soorten. Herinnert u zich deze bijvoorbeeld nog?

In de geschiedenis van Beleef de Lente is het waarschijnlijk één van de meest complexe locaties geweest om webcams neer te zetten: de weilanden van boer Murk Nijdam in Friesland. Ver afgelegen in de polder, een vliegveld dat het signaal van de cams verstoorde om de hoek en een gemeentehuis op twee kilometer afstand als reddingsboeg.

Het duurde dan ook even voordat de camera’s niet meer haperden. Maar het was de inspanning waard, want de cams leverden een prachtig overzicht op van het natte poeltje dat Murk speciaal voor de weidevogels heeft aangelegd. Het onderstaande gouwe-ouwe clipje (het kijken waard!) is daar opgenomen.

Kijvende ijsvogel-wijven

Voor de liefhebbers van tortelende uiltjes en kijvende ijsvogel-wijven zijn het misschien wat minder spannende beelden. Maar het verhaal achter de beelden van boer Murk maakt ze speciaal.

Want zo’n poeltje vol met grutto’s en broedende scholeksters (en kemphanen en tureluurs en kluten en… en…) zien we niet meer zo vaak. Weilanden waar koeien grazen zijn veranderd in kale, strakgetrokken, groene lakens. Hier leeft niks, behalve het snel groeiende gras voor de koeien. De natuur op het platteland is daardoor in rap tempo aan het verdwijnen.

Gouden Grutto voor beste natuurboer

Gelukkig zijn er boeren die er alles aan doen om de natuur op hun land de helpende hand te bieden. Zoals boer Murk. Hij kreeg hiervoor eerder de Gouden Grutto, de prijs voor beste natuurboer van Nederland. Maar Murk is niet de enige boer met het natuurhart op de juiste plaats.

Ook dit jaar zijn er negen boeren genomineerd die met hun hele ziel en zaligheid werken om de natuur in hun weilanden een kans te geven. Benieuwd naar hun verhalen? Ze stellen zich hier graag aan u voor.

En mocht u vandaag één goede daad willen doen, stem dan op één van deze negen boeren. De winnaar krijgt 2500 euro om nog meer te doen voor de weidevogels. Voor u is het een kleine moeite om te stemmen, voor de grutto van levensbelang.


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs