Navigatie overslaan

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Visarend

Binnenkort

Boerenlandvogels

Binnenkort

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Hele knapen

Albert Eggens | dinsdag 25 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 107x

Als we kijken naar onze eigen kinderen denken we al het gaat allemaal veel te snel. Voordat je het weet gaan ze kruipen, lopen en naar de kleuterschool of staan ze voor de Cito-toets in groep acht van de basisschool.

Lente?

Als ik nu - terwijl ik dit aan het schrijven ben - naar de beelden van het nest kijk denk ik onze kinderen gaan snel maar daar op het nest gaat het nog veel sneller. Ze zijn nog maar net uit het ei en nu al passen ze bijna niet meer onder de vleugels van hun moeder of vader. Terwijl dat nog wel erg nodig is daar de lente gevoelsmatig nog maar niet wil komen. Ze krijgen weer van alles om hun oren geslingerd, veel regen, hagel afgewisseld met zon en wind die het nest weer een hoop heen en weer doet bewegen. Nee na een paar droge voorjaren hebben wij nu een erg nat voorjaar en dat is helemaal niet zo slecht.

Donsfase

De komende twee weken zullen ze nog erg hard groeien in hun donsfase, het witte donskleed is al bijna niet meer zichtbaar en heeft plaatsgemaakt voor het grijze donskleed. Daarna zullen ze overgaan naar hun verenfase. De eerste veren verschijnen zo ongeveer bij 35 a 40 dagen oud dan is ook de periode van de groeispurten voorbij en zullen er echt veren ontwikkeld gaan worden. Mogelijk gaan ze zelf dan ook al wat meer voedsel van de prooien trekken en beide ouders zullen wat vaker van het nest af zijn.

Prooien

Als we nog even kort kijken naar de prooien die tot nu toe zijn aangeleverd zien we net als de voorgaande jaren een gevarieerd dieet, echter met een duidelijke voorkeur voor meerkoet en brasem. Ten opzichte van vorig jaar valt mij iets op de geringe aanlevering van grauwe gans pullen en de twee aparte prooien zoals de kleine mantelmeeuw en de goudplevier. Allebei toch redelijk snelle vogels die zich niet zo snel laten pakken. Dit zet mij aan het denken of ze het zelf hebben geslagen of waren dit prooien die al dood waren en voor het grijpen lagen

Grafiek door Albert Eggens

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs