Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Helden op sokken of verstandige afwachters?

Bernice Goffin | maandag 24 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 81x

Het is inmiddels het vaste avondritueel: soms nog voordat de duisternis echt is ingevallen, maakt het oudste jong K1 in haar eentje de hooiberg onveilig. Haar kleine broertjes kijken vanuit de kast geĂ¯nteresseerd, maar terughoudend toe. De grote sprong is wel echt eng!
'Psst, ga eens opzij K3, ik wil ook naar buiten kijken'

'Broertjes, kom nou mee buiten spelen!'

Het is vermakelijk om te zien hoe K1 haar kleine broertjes soms bijna uit lijkt te nodigen om mee te spelen in de hooiberg. Inmiddels springt zij daar al bijna een week rond. K1 lijkt een voorbeeldige en zelfverzekerde leerling: al heel snel had ze de sprongen onder de knie en wist ze ook weer haar weg terug naar de nestkast te vinden. Het zou zomaar kunnen dat ze binnenkort door kan stromen naar het volgende niveau en korte vluchtjes buiten de hooiberg gaat maken. En dat terwijl haar broertjes nog ietwat angstvallig tegen de eerste sprong aanhikken!

 

Dappere pionier of onvoorzichtige wildebras?

Net als bij mensen, heb je ook bij kerkuilen vroege uitvliegers en late uitvliegers. K2 en K3 kijken liever nog eventjes de kat uit de boom. Je zou ze daarmee een beetje als helden op sokken kunnen omschrijven, en K1 als de dappere pionier. Maar enige terughoudendheid hoeft helemaal niet verkeerd te zijn in de natuur. Voorzichtigheid kan juist betekenen dat je nog wat meer tijd hebt om ervaring op te doen en bekend te raken met de omgeving vanuit een veilige plek. Dus je kunt het ook omdraaien: wie weet zijn K2 en K3 wel de verstandige afwachters, en is K1 de onvoorzichtige wildebras.

 

Maar het gaat toch binnenkort gebeuren

Maar ondanks de terughoudendheid begint de buitenwereld ook voor de broertjes steeds meer te lonken. Beide zitten soms al in de kastingang in volle overweging. Het zou zomaar eens vanavond kunnen gebeuren, of anders misschien de avond daarna. Wie zal er als eerste durven? En zal het andere broertje dan gauw volgen, hecht als ze zijn? Of blijft er een twijfelende eenling in de kast achter? K1 kan in elk geval niet wachten tot haar speelmaatjes zich bij haar voegen in de hooiberg. En wij eigenlijk ook niet!

 

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs