Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Ringen jonge ooievaars in Gennep in 2016

Door Leo Daanen
Stork

Helaas !

Leo Daanen, STORK | donderdag 19 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 330x

Ook de laatste twee kuikens hebben het niet gered helaas, de eerste twee kuikens zijn door Ma nog opgegeten en dus als voedsel voor haar zelf gebruikt, als de kuikens nog klein zijn zie je dit wel vaker gebeuren bij ooievaars. Ringen zoals op foto hierboven in 2016 gaat helaas ook in 2022 niet door.
Foto Leo: Collage van het begraven van kuiken 3 en 4 in het Niersdal en de autopsie van kuiken 4

Braakbal

Ik had goede hoop dat de overige 2 kuikens het zouden gaan redden, maar al snel en heel plotseling overleed het derde kuiken. Dan vestig je alle hoop op het laatste kuiken en je denkt dan, nu krijgt deze al het eten wat op gebraakt wordt voor zichzelf. Maar dan krijgt dit kuiken (naar ons aller vermoedens, Wim Arda en ik) een braakbal niet uitgebraakt en je ziet dat het daardoor ook minder gaat eten en ook dit kuiken verzwakt. Echt niet verwacht, maar het is niet anders, sterft ook het laatste kuiken helaas. Sommige kijkers praten dan over ingrijpen, maar als je bij elk vogelnest waar wat misgaat in moet grijpen, dan krijg je een dagtaak met tientallen mensen geloof mij maar. En BdL heeft bij voorbaat gezegd, wat er ook gebeurt we grijpen niet in en terecht, want dit kan ook niet, de natuur houdt zichzelf instant. Wij als vogelwerkgroep zien het ook bij onze eigen nestkasten met steenuil en de kerkuil vaak genoeg misgaan, want er zijn ook dit jaar landelijk (te)weinig muizen. Moeten we die allemaal gaan bijvoeren dan….Nee joh dat kan gewoonweg niet en dat moet je ook niet eens willen. Je hebt nu eenmaal goede en slechte jaren en dat moeten we met zijn allen respecteren, hoe sneu het soms ook is.

Begraven en autopsie

Zoals we al enkele jaren doen, begraven we de kuikens die uit het nest verwijderd worden in het Niersdal, er liggen inmiddels al enkele Brusjes begraven daar, dicht bij elkaar met uitzicht op het prachtige Niersdal. Ook werd er gevraagd of er autopsie gedaan wordt op het laatste kuiken. Het antwoord is ook hierin duidelijk, dat doen we niet, want ook dat valt onder ingrijpen. Maar…. ik heb zelf de stoute (hand)schoenen aangetrokken en zelf het kuiken open gesneden en onderzocht. Helaas heb ik niets kunnen vinden, want het zag er allemaal prima uit. Ik ben geen dierenarts, maar wat we zagen zag er goed uit en dus ook geen braakbal gevonden. Ik weet niet of jullie gezien hebben hoe Ma nog meerdere malen met het kuiken heeft lopen schudden en slingeren en het daarna uit het nest gooide. Mijn vermoeden is, dat die braakbal er daardoor ook uitgevlogen is. Een andere verklaring kan ik niet weerleggen en dat heeft ook geen enkele zin, het kuiken is er niet meer wat de oorzaak dan ook geweest is, natuurlijk erg jammer dat het zo verlopen is.

Helaas:  Helaas komt vaker terug in dit blog helaas

Helaas dus nog even ander minder goed nieuws, of voor sommigen misschien goed nieuws haha, maar:

ik ga stoppen met mijn vrijwilligerswerk als blogger bij Beleef de Lente. Ik heb inmiddels alweer 8 jaar lang jullie van blogs met informatie voorzien en de laatste jaren was ik ook als moderator actief en ga er nu dus mee stoppen helaas. Ik vond het altijd heel erg leuk om te doen en jullie zijn een fantastisch publiek moet ik eerlijk zeggen. De chat bij de ooievaars was en is altijd de rust zelve. Lieve en leuke reacties met lovende woorden doet je echt goed, dus ga zo door lieve mensen. Bij deze wil ik jullie allen dan ook hartelijk bedanken voor jullie steun, medeleven en spontane leuke en lieve reacties.  Arda en Wim als mede bloggers en natuurlijk ook onze Jan-Willem voor zijn altijd leuke en mooie clipjes. En niet te vergeten mijn Zus Maria en zwager Richard, die mij altijd helepen en bijstaan met nest repareren, schoonmaken en met het ringen. Allen bedankt voor de leuke en fijne samenwerking al die jaren.

Ik wens jullie allen een fijne zomer en veel plezier nog bij Beleef de Lente voor de rest van dit jaar en volgend seizoen. Ik zal best een keer als kijker, of chatter aanwezig zijn denk ik haha.

Nogmaals iedereen hartelijk bedankt en blijf vooral gezond allemaal !

P.s. Bij de mens kun je wel ingrijpen, maar ook niet altijd helaas !

De ooievaars blijven nog even online, maar dinsdag 24 mei rond 10.00 uur gaat deze offline.

De ooievaars zullen daarna (dus nu nog niet) nog wel te volgen zijn via www.gennep.nl en type bij zoeken ooievaar, of via deze link Ooievaars Gennep.

Vanuit mijn ligstoel in Gennep op het nest wens ik iedereen nog een fijne vakantie toe, geniet ervan en Proost alvast.

Liefs en groetjes Leo.

Foto Leo: Ik wens iedereen nog een fijne zomer(vakantie)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs