naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Heerlijk die onkunde

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 13 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 298x

Wat is het toch prachtig. Wij denken dat we met zijn allen enorm veel kennis over vogels en hun gedrag hebben, maar toch weten de haviken en zeearenden ons zo heerlijk voor de gek te houden.

Al 14 dagen weten zij ons elke keer te verrassen. Wat ik de afgelopen dagen zag? Zowel paringen van de zeearend als de havik in en om het nest, de dieren riepen naar elkaar, het vrouwtje van de zeearend zat proef op het andere nest en het mannetje werkte regelmatig aan het cameranest. Ondertussen geven de haviken het nog steeds niet op. Broedt straks de zeearend of de havik voor de camera? Of hebben we pech en blijft geen van tweeën? Ik weet het ook niet meer en ik ben niet de enige.

Kleine gasten

Ook andere bezoekers aan het nest zijn nieuwsgierig, zoals gisteren de goudvink en de boomkruiper. Die zullen wel denken, zij niet dan lijkt het mij wel wat. Lekker veel ruimte. Zo’n klein vogeltje valt gewoon in het niet op zo’n groot nest.

Rust voor de zeearend

Rondom het nest is het rustig. Wij zijn dankbaar dat vogelliefhebbers zo goed op afstand blijven. Zeearenden zijn namelijk erg gevoelig voor verstoring en voor de webcam van beleefdelente heb je echt het beste uitzicht op het nest. Wil je toch kans maken op het zien van een zeearend? It Fryske Gea organiseert excursies in Nationaal Park de Alde Feanen, waarbij we regelmatig deze indrukwekkende roofvogel spotten.

Jonge belofte

Er was ook een zeearend gezien bij het “Easterskar” in Fryslân. Dit betreft een jong exemplaar en zeearenden zijn pas geslachtsrijp na 3 á 4 jaar, dus voor ze helemaal uitgekleurd zijn. Ze kunnen doorgaans pas  1 á 2 jaar later voor het eerst met succes tot broeden komen.

Maar voor wat betreft onze zeearenden, op naar de apotheose!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht