Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Heel erg veel

Peter de Vries, NIOO | zaterdag 21 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 285x

Ik schreef het al in mijn eerdere blogs, het zou druk worden voor de mezenonderzoekers van het NIOO. Het lijkt er een beetje op alsof alle mezen besloten hadden tegelijkertijd met broeden te beginnen.

En dat zorgde ervoor dat van een enorme berg aan legsels op dezelfde dag de ouders moesten worden gevangen en zeven dagen later alle jongen geringd, gemeten en gewogen moeten worden. 

Bij het vangen (kleppen zie een eerder blog) van de ouders moet je altijd een beetje mazzel hebben. Sommige paren vang je binnen het kwartier, andere ouders laten zich pas na twee uurtjes verschalken. Het meten, bloeden, wegen en ringen van de jongen is gelukkig niet mazzel-afhankelijk. Het verwerken van een nestje met 10-11 jongen doe ik in een goed half uur.  Je kan je voorstellen dat het dan drukke dagen zijn als je bijvoorbeeld 's morgens op je 'to do lijst' 22 kasten kleppen en 15 kasten jongen dag14 ziet staan. 

Dat is teveel voor mij alleen en daarom wordt er van alle kanten hulp binnengevlogen. Collega's die wel zin hebben in een 'dagje bos' komen helpen. PhD studenten die druk aan het schrijven zijn worden achter hun beeldscherm vandaan geplukt. Natuurlijk redden we het, we redden het elk jaar. Maar aan zijn lange, heel erg drukke dagen. 

Het komt goed hoor, maar je daarover geen zorgen. Dit weekend is het nog extreem druk met de jongen, maar daarna wordt het weer heel snel stil en rustig in het bos. Ik neem een paar dagen vrij en ga lekker naar andere vogels kijken (-:

Nog heel snel voor de fans over Nestkast 26. Daar loopt alles voorspoedig. De jongen groeien als kool en vliegen ergens in de komende dagen uit. Dat is gelukkig helemaal goed gekomen.

Dit is mijn laatste blog in het Beleef de Lente seizoen 2022. Er komt morgen nog een zogenaamd Eindblog waarna het doek echt valt. Ik wil iedereen hartelijk danken voor alle hartelijke en stimulerende reacties. Ik schrijf graag en makkelijk en het is fijn te weten dat mijn brouwsels gewaardeerd worden. Volgend jaar zijn wij zeker weer van de partij, en dan valt er ongetwijfeld weer heel veel te schrijven. 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs