Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Koud en nat voorjaar, zie hier foto van 6 april 2021

Door Leo Daanen
Stork

Heel erg jammer

Leo Daanen, STORK | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 510x

De laatste twee overgebleven ooievaartjes hebben het helaas ook niet gered. Een leeg nest als gevolg, wat voor zowel jullie als kijkers, maar ook voor ons als bloggers erg jammer is natuurlijk.
Foto Leo: Leo met ligbed op het nest zei men al, vergeet het maar ook voor mij veel te koud joh !

1+1=2

Ja wat is de oorzaak en hoe komt dat toch, dat zijn allemaal vragen in de chat en via vragen gesteld. Tsja dat zijn vragen waarover je kan blijven gissen, maar voor ons is het wel duidelijk eigenlijk. Een veel te koud (zie Header foto april 2021 boven) en veel te nat voorjaar in het begin ook weinig variatie aan klein voedsel, zoals kevers, torren, sprinkhanen enz. Wormen waren er genoeg, want wat de ouders op braakten waren best flinke porties. Maar onderkoeling door een nest wat (wel goed water doorlaat) maar door aanhoudende regen dat het nestmateriaal het water als het ware opzuigt doet ze geen goed. Dan komen de ouders die voedsel zoeken in kletsnatte weilanden ook nog met een kletsnat verenpak en zelf enigszins ook afgekoeld thuis. Ja dan is 1+1=2 om het zo maar te zeggen. De kuikens warmen dus niet op, bedelen niet meer om voedsel en gaan dan dood door onderkoeling.      

Ligbed

Er werd al meerdere malen gesuggereerd dat ik zoals ik twee jaar geleden mijn foto plaatste met het ligbed op het nest, dus nu ook maar op het nest moest gaan liggen. We hebben inderdaad wel vroeg vakantie nu het mis gegaan is met het broedsel, maar ik denk dat ik zelf dan ook het loodje leg door onderkoeling haha. Dus die vlieger gaat niet op Brrrrr.   

Dat doet ons goed

Dit is het eerste jaar bij beleef de lente dat het niet goed gaat met de ooievaars in Gennep. In 2012 zijn er ook geen jongen uitgevlogen, maar toen was Gennep nog niet op BdL. Nogmaals het is erg jammer, maar de natuur is nu eenmaal zoals die is en daar doen wij allemaal niets aan. Rest mij niets anders dan jullie allemaal te bedanken voor jullie enthousiasme, jullie medeleven en jullie spontane en leuke complimentjes op blogs van ons en de leuke clipjes van Jan-Willem, dat doet ons allemaal erg goed in elk geval.      

De ooievaars gaan dinsdag 25 mei rond 10.00 uur offline bij Beleef de Lente. Je kunt deze echter na beleef de Lente ook blijven volgen via deze link.

Dank aan onze ooievaars, die hun nest beschikbaar stelden voor een inkijk in hun leven als Pa en Ma, helaas met minder goede afloop. Verder dank aan de Gemeente Gennep, Vogelbescherming Nederland, Stork, Wim, Annemieke, Arda en JanWillem en de plaatselijke mensen Mihari, Nantlle+Ega, Joba en Kroeskarper die snel ter plekke kunnen zijn voor controles. En natuurlijk alle trouwe kijkers en chatters bedankt voor alles. Hopelijk tot volgend seizoen BdL.

Dan nu nog even het filmpje met videobeelden en foto’s van het te begraven kuiken in het Niersdal. Een mooie zomer allen en blijf vooral gezond.

Liefs en groetjes Leo. 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs