Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Heeft mevrouw haast?

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 28 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 76x

Een klein uurtje geleden is het tweede ei gelegd, nog geen 52 uur na het eerste. Het lijkt wel of ze nog voor Pasen het legsel compleet wil hebben. Dan moet ze echter nog een tandje bijzetten, of het bij drie eieren laten. Persoonlijk denk ik dat dat zo is, maar anderen zijn iets optimistischer.

Even doorgeteld met 52 uur interval, zou het derde ei zaterdagavond rond Fabeltjeskranttijd moeten komen. Dan nog een vierde voor Eerste Paasdag, hmmm ... lijkt me stug. Dus ik denk dat ze het bij drie laat.

4,5

Tenzij ze natuurlijk helemaal niet zo op Pasen gefocust is en gewoon haast heeft, of van plan is een paasmandje vol te leggen. Een niet nader te noemen persoon, lid van team steenuil, meende in de chat: "Misschien komen er nog wel vijf bij". Tuurlijk, dat kan. We gaan zie wie er gelijk heeft, maar waarschijnlijk ligt de waarheid zoals gewoonlijk weer in het midden: 4,5.

Vroeg is beter

Nog even serieus: waarom proberen uilen (en andere dieren) toch eigenlijk altijd zo vroeg mogelijk te leggen? Nou, het antwoord is simpel. Hoe eerder je legt, hoe eerder de jongen op eigen benen kunnen staan. En dat heeft zo zijn voordelen als je weet dat prooidieren in de aanloop naar de herfst en winter steeds schaarser worden. Als je een paar weken eerder op eigen benen staat, ben je ook eerder in staat je eigen kostje bij elkaar te scharrelen. Soortgenoten die later uit het ei komen, hebben domweg minder tijd voordat de winter aanbreekt. Eigenlijk net als dat vroeg opstaan ook beter is.

Liever twee dan een

Een slimme strategie. Maar waarom doen niet alle uilen dat dan? Slimme vraag ook. Het antwoord is opnieuw simpel. Je moet maar net kunnen. Om eieren te leggen moet je als vrouw in een goede conditie zijn. En dan bedoel ik niet dat je de 100 meter in minder dan 11 seconden moet kunnen afleggen, maar dat je welgevuld (eufemisme voor moddervet) bent. Denk nog even aan mijn blog van afgelopen zondag: dus liever twee muizen per dag (12 kilo!) dan één. En ja, dat moet maar net lukken. Je moet maar net het geluk hebben met een man die van wanten weet!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs