Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Hee! Een andere nestkast!

Bernice Sepers | donderdag 9 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 652x

Huh, wat is dat nou? Zit er nu ineens wél een koolmezennest in de nestkast? Nee! We zijn overgestapt naar een andere nestkast. U herkent deze kast misschien wel, het is de spreeuwenkast van vorig jaar, waar toen ook al een paartje koolmezen in nestelde.

Huh, wat, waarom?

De switch is snel gegaan maar weloverwogen gemaakt. In de vorige nestkast was weinig activiteit, er werd amper in geslapen en er was nog geen nestbouw. Toen de mogelijkheid voorbij kwam om een nestkast te laten zien waar al wél veel activiteit was en dus een veel grotere kans op kuikens, werd besloten te switchen. Nu we zoveel thuis zitten is het immers ook veel leuker om naar een nest met activiteit te kijken toch?

 

En de vorige nestkast dan?

We zijn de vorige nestkast niet vergeten. Achter de schermen houden we de beelden nog steeds in de gaten. Mocht hier ook opeens een nest in gebouwd gaan worden, dan halen we de nestkast er weer bij. Het is nog steeds rustig in de vorige nestkast, maar nu de temperatuur omhoog is gegaan en het ’s nachts niet meer vriest zou het zomaar kunnen dat hier verandering in komt.

 

Hoe staan de zaken ervoor?

Terug naar onze nieuwe nestkast. Ondanks dat de spreeuwenkast niet voor koolmezen bedoeld is, is deze nestkast ook dit jaar weer erg geliefd bij de koolmezen. Er ligt een flinke laag mos in bedekt met haren. Waarvan de haren afkomstig zijn is moeilijk te zeggen. Koolmezen in het bos gebruiken graag haar van reeën en konijnenvacht en koolmezen in de stad gebruiken textiel, bijvoorbeeld van kleding aan de waslijn, en ook hondenharen worden opgepakt. Naast dat er een mooi nest in deze nestkast ligt, slaapt de vrouw ook trouw in de nestkast. Als hier geen eieren in gelegd worden dan weet ik het ook niet meer!

 

Ready, set, go!

Aangezien het nest in de nieuwe nestkast zo goed als af is, kan er ieder moment een ei gelegd worden. Koolmezen leggen vroeg in de ochtend en verstoppen de eieren onder haren todat ze gaan broeden. Dat betekent: vroeg uit de veren en houd die camera goed in de gaten!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs