Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Heb ze maar groot

Roos Tol | vrijdag 14 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

Veel te grote snavels, fluffy veertjes, maffe bekkies. Punkkapsels. Zwieberpoten en onhandige bewegingen. Vleugels die wel wat willen, maar niet weten hoe.

Dit is misschien wel de leukste tijd van het jaar voor de huiskamer-vogelaar. De jongen vliegen uit en de ouders proberen te redden wat er te redden valt. Het jongvolk waait uit, maar niet altijd naar de goede kant.


Tussen crib en eigen nest

Wat is er nou aandoenlijker dan al die malle kuukjes. Oké, sommigen willen he-le-maal NIET uit het nest; die zijn voornemens te blijven zitten tot volgend jaar BDL weer opent. Als headliner.
 Maar het gros der kuikens wil juist ontzettend graag de wijde wereld in.
Al schrikken ze er van hoe wijd die wereld is. En willen ze best nog even wat ondersteuning van de mam en de pap. Want groot worden is zo makkelijk nog niet, hoor.


Pubers!

Dus dan zie je van die aandoenlijke pleeborstelkoppies met wijdgespreide snavels op de voederplaatsen zitten hengelen om aandacht en voer. Maar als de pap of de mam even ergens anders aan het wurmen is – dan zie je diezelfde hulpeloze rekels gewoon lekker snel een graantje scoren, een insectje vangen. Kunnen ze best wel zelf. Maar hey, als het niet móet, dan hóeft het niet he!? We moeten de rest van ons leven nog voor onszelf zorgen hoor! Weet je wel hoeveel werk het was om dat ei uit te komen, nah?


Kan-het-zelf-best-wel

Gelukkig is het gros van de kuikens die we op BDL zien, goed verzorgd. Er zijn niet veel narigheden voorgevallen. De ouders zijn aanwezig en hebben voor hun jongen gezorgd. Je zou willen dat de hele wereld er BDL uitzag. Ook voor mensenkuuks. Garanderen kan je niks. Maar wat zou het fijn zijn als we allemaal uit een warm nest konden komen, met een wurmpie op zijn tijd en een paar nestgenoten om mee te dollen. En dan samen de mam en de pap voor de gek houden: honger! Honger!  En als ze dan druk bezig zijn om voor dat arme kuukje een hapje voer te scoren – lekker zelf wat wegsnaaien. Ben al bijna helemaal groot, hoor!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs