naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
BDL vrijwilliger Beleef de Lente

Hard to get

Saskia Wijte | dinsdag 10 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 293x

Wat houden de ijsvogels het spannend dit jaar. We hebben ze nog niet voor onze camera gezien. Over de oorzaak kunnen we slechts speculeren. Hebben ze een mooier plekje in de omgeving gevonden? Leven ze uberhaupt nog wel? Of spelen ze hard to get? Team IJsvogel maakt in elk geval een klein uitstapje.

Via diverse kanalen vang ik signalen op dat de vorst van eerder dit jaar zijn sporen achtergelaten heeft bij sommige ijsvogelpopulaties. In whatsapp- en facebookgroepen meldt men (nog) geen ijsvogels te zien op de reguliere ijsvogelspots. Ook bij ons in beeld helaas nog geen teken van meneer en/of mevrouw ijsvogel.

We kunnen uitgebreid speculeren over de oorzaak. Misschien is er een prachtig broedterritorium in de nabije omgeving beschikbaar gekomen en zijn "onze" ijsvogels daarheen verhuisd. Misschien hebben ze de vorst niet overleefd. Of.. misschien spelen ze wel gewoon hard to get. 

In dat laatste geval doet team IJsvogel van Beleef de Lente vrolijk mee. Zonder ijsvogels in beeld is er maar een beperkte hoeveelheid materiaal om filmpjes van te maken, en ook de rest van het team zit vol spanning duimen te draaien. Gelukkig voor ons zijn er twee kauwtjes zo vriendelijk geweest om de kerkuilkast te kraken. Beleef de Lente wordt elk jaar grondig voorbereid, maar er stond toevallig net geen team kauwenspecialisten klaar om in te springen indien nodig. Vogelbescherming Nederland heeft gevraagd of het semi-werkeloze team IJsvogel in kan springen. En dat willen we wel! De moderatoren en clipmakers zullen het clubhuis in de gaten houden en filmpjes maken, en ondergetekende en de andere bloggers volgen op het moment een geïmproviseerde spoedcursus "Hoe kom ik zo snel mogelijk alles over de kauw te weten?". 

We maken dus een (tijdelijk) uitstapje, want hard to get spelen? Dat kunnen wij ook! Uiteraard keren we bij de eerste tekenen van ijsvogelactiviteit weer terug op het ijsvogelhonk. Ook zullen we, ijsvogel in beeld of niet, af en toe weblogs blijven plaatsen hier. En wie weet, vallen de ijsvogels voor de charmes van een potje hard to get. We blijven hopen! 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht