naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
Beleef de Lente

Hard to get

Saskia Wijte | dinsdag 10 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 423x

Wat houden de ijsvogels het spannend dit jaar. We hebben ze nog niet voor onze camera gezien. Over de oorzaak kunnen we slechts speculeren. Hebben ze een mooier plekje in de omgeving gevonden? Leven ze uberhaupt nog wel? Of spelen ze hard to get? Team IJsvogel maakt in elk geval een klein uitstapje.

Via diverse kanalen vang ik signalen op dat de vorst van eerder dit jaar zijn sporen achtergelaten heeft bij sommige ijsvogelpopulaties. In whatsapp- en facebookgroepen meldt men (nog) geen ijsvogels te zien op de reguliere ijsvogelspots. Ook bij ons in beeld helaas nog geen teken van meneer en/of mevrouw ijsvogel.

We kunnen uitgebreid speculeren over de oorzaak. Misschien is er een prachtig broedterritorium in de nabije omgeving beschikbaar gekomen en zijn "onze" ijsvogels daarheen verhuisd. Misschien hebben ze de vorst niet overleefd. Of.. misschien spelen ze wel gewoon hard to get. 

In dat laatste geval doet team IJsvogel van Beleef de Lente vrolijk mee. Zonder ijsvogels in beeld is er maar een beperkte hoeveelheid materiaal om filmpjes van te maken, en ook de rest van het team zit vol spanning duimen te draaien. Gelukkig voor ons zijn er twee kauwtjes zo vriendelijk geweest om de kerkuilkast te kraken. Beleef de Lente wordt elk jaar grondig voorbereid, maar er stond toevallig net geen team kauwenspecialisten klaar om in te springen indien nodig. Vogelbescherming Nederland heeft gevraagd of het semi-werkeloze team IJsvogel in kan springen. En dat willen we wel! De moderatoren en clipmakers zullen het clubhuis in de gaten houden en filmpjes maken, en ondergetekende en de andere bloggers volgen op het moment een geïmproviseerde spoedcursus "Hoe kom ik zo snel mogelijk alles over de kauw te weten?". 

We maken dus een (tijdelijk) uitstapje, want hard to get spelen? Dat kunnen wij ook! Uiteraard keren we bij de eerste tekenen van ijsvogelactiviteit weer terug op het ijsvogelhonk. Ook zullen we, ijsvogel in beeld of niet, af en toe weblogs blijven plaatsen hier. En wie weet, vallen de ijsvogels voor de charmes van een potje hard to get. We blijven hopen! 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht