Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hangjeugd

Renée | woensdag 17 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 91x

Het gat om in te hangen is al gevonden! Dat is hetzelfde gat als waar het eten door naar binnen wordt gebracht. Wie vooraan staat, krijgt als eerste eten. In het gat hang je eersterangs, dus wie wil daar nou niet hangen!
kuikenmeeting - iemand nog wat voor de rondvraag?

Ronde pluizenbollen

Het is bijna niet voor te stellen dat deze ronde pluizenbollen zonder echte “vliegveren” al bijna de kast gaan verlaten. Dat mooie verenpak ontwikkelen ze later pas en toch zal het niet lang meer duren voor de eerste de sprong naar de tak zal wagen. Zodra een kuiken de tak op springt, wordt het een takkeling genoemd. De gemiddelde kasttijd (van kuiken tot takkeling) van de afgelopen jaren is 34 dagen, maar het zou zo maar eerder kunnen gaan gebeuren dit jaar.

Rondhangen

Op dit moment zijn de kuikens nog aan het rondhangen in de nestkast. Maar dat ronde ding waar het eten door naar binnen wordt gebracht is ook leuk om in de hangen! Dat heeft één kuiken gisteren al uitgeprobeerd. Wie weet probeert de volgende het binnenkort ook een keer. 

Wanneer een kuiken de kast verlaat zal het hopelijk nog even blijven rondhangen op de tak. Daarna zal de takkeling klimmend, springend en fladderend de omgeving gaan verkennen op zoek naar een veilige plek.

(G)rondkruipen

Doordat ze dus nog niet echt kunnen vliegen, zullen ze ook wel een keer naar beneden vallen. Gelukkig kunnen ze al fladderend prima hun val breken en veilig landen op de grond. Vanaf daar kruipen ze rond, op zoek naar de dichtstbijzijnde boomstam. Het zijn hele goede klimmers en door goed gebruik te maken van hun poten en snavel zitten ze zo weer ergens hoog in een boom. 

Rondgang

De ouders hebben het tot nu toe erg makkelijk, alle prooien moeten naar de kast. Per nacht brengen ze nu ongeveer 10 prooien naar de hongerige kuikens. Straks moeten ze een rondgang door het bos doen, op zoek naar hun takkelingen, om de prooien bij hen af te leveren. Dat blijven de ouders doen tot ze zelf hebben leren jagen.

 

Kijk hier nog maar even goed rond, voor je het weet is het voorbij!

Renée

De eerste gathanger - clip van Emil


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs