Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Halfwas

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 16 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 114x

De jongelui zijn nu zo’n beetje ‘halfwas’, wat in steenuilenland betekent dat ze ongeveer op de helft van hun reguliere nesttijd zitten. Kunt u het zich voorstellen, dat ze over ruim twee weken al de eerste stapjes buiten de kast doen? In andere gezinnen is het nog lang niet zover.

Groei

Zoals Anjo mooi in haar blog verwoordt en Geert prachtig in zijn clips laat zien, groeit het drietal in rap tempo op. De afgelopen periode hebben ze een enorme gewichtsontwikkeling doorgemaakt. Toen ze op 1 mei uit het ei kropen wogen ze ongeveer 10 gram. Vandaag de dag zou de weegschaal, afgaande op het groeiboekje, rond de 100 – 115 gram aangeven. Meer dan een vertienvoudiging in 14 dagen! De komende periode groeien de jongen flink door, maar de procentueel sterke gewichtstoename vlakt wat af. Vanaf nu gaat er veel energie zitten in de ontwikkeling van het verenkleed. Elke dag gaan ze wat meer op hun ouders lijken.

Mis het niet en kom minstens elke dag een kijkje nemen! De tijd vliegt en voor je het weet vliegt ook het eerste jong. Maar nu loop ik wel wat op de zaken vooruit. Maar feit is dat we te  maken hebben met een ‘vroeg gezin’.

Vroeg

We schreven al eerder in onze blogs dat dit steenuilengezin tot de vroeg(st)e starters behoort. De afgelopen weken hebben we 138 andere nesten gecontroleerd en in slechts 4 daarvan troffen we jongen aan. In verreweg de meeste nesten werd dus nog gebroed en in ruim 20% van de nesten waren de vrouwen eind april / begin mei nog niet uitgelegd of moest (vermoedelijk) zelfs nog worden gestart met de eileg.

Geboortegolf

Inmiddels zullen in meer nesten jongen zijn geboren, maar we verwachten dat de echte geboortegolf komende week tot tien dagen plaatsvindt. Zo’n drie weken later dan het webcamgezin. De aankomende veldrondes gaan we hopelijk veel nesten met kleine jongen aantreffen. Heel benieuwd zijn we naar de prooivoorraden: we verwachten dit jaar weinig muizen te tellen, wat dan het vermoeden zal bevestigen dat het een karig voedseljaar is voor de steenuilen. Of de latere nesten nog zullen profiteren van het (huidige) goede aanbod aan meikevers – juist in dit schrale muizenjaar een welkom alternatief – is echter maar de vraag.

Wordt vervolgd!

 

U vraagt zich misschien af wat die foto boven dit blog doet? Dat zal ik vertellen: toen ik onlangs een veld vol uitgebloeide paardenbloemen zag, een beetje vochtig van de ochtenddauw, deed me zo'n bloem ineens denken aan een pas geboren steenuilenjong dat je op de kont kijkt. Ongeveer even groot, wit, en net zo pluizig. In mijn verbeelding (het was nog vroeg in de ochtend!) zag ik allemaal jonge steenuiltjes! 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs