Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Nest in voorbereiding. Foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Haast

Marcel Vedder | dinsdag 22 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 339x

Over het drukke voorjaar op het boerenland. Wat een paar weken geleden nog op een ondergelopen moeras leek, maar ineens verandert door het naderende voorjaar. Maar er is er eentje, die heeft nog geen haast.
Eerste kievitsei Eemland door Ralf van Soest. Foto Collectief Eemland

Het is druk in de polder. Dankzij hevige regenval in een kletsnatte februari komt het landwerk laat op gang. Te nat. Het enige wat februari toelaat, is het plaatsen van de plas-draspompen. Met tegenzin, dat wel, want veel pompen moeten halverwege een weiland bij een greppel geplaatst worden. Door de blubber is het moeilijk bereikbaar én, tussen de oren van de boer leeft de gedachte: "Is het nog niet nat genoeg?" Maar toch, afspraak is afspraak: Vanaf 1 maart is de plas-dras gevuld, mét draaiende pomp, want, als de eerste boerenlandvogels terugkeren moet het klaar zijn zodat ze zien dat het goed is.

Droge oostenwind

Het opsteken van een droge oostenwind begin maart brengt een kentering teweeg. Het water zakt weer weg en de wind maakt dat het land snel opdroogt. Dan ineens komt de hele verlanglijst op tafel, van alles wat we in het voorjaar moeten doen: mestrijden, wiedeggen, slepen, doorzaaien, vossenrasters plaatsen, bedrading controleren voor de weidegang van de koeien, enzovoorts, en liefst voordat er nesten worden gevonden.

Kieviten zijn er al lang, maar leggen doen ze nog niet. In de lente trekt alles naar het noorden. Kieviten die dus hier al waren trekken weer door, en anderen komen vanuit het zuiden om hier te leggen. Niet dat ik dat als boer allemaal weet, maar m'n eierzoekende vrijwilliger leert het me allemaal. Samen worden we wijzer.

Markeerstokken

Die vrijwilliger wordt ook ongeduldiger. In de periode dat er nog geen nest gevonden is fietsen ze dagelijks met markeerstokken in de fietstas naar de plek waar ze hun eerste nest verwachten. Tot ineens de eerste wordt gemeld. Eerst landelijk, op 9 maart in Overijssel, en later ook in Eemland op 17 maart, precies dezelfde dag als vorig jaar. Die spanning is eraf, het echte vrijwillige beschermen kan beginnen. Alle weilanden worden afgezocht, nesten worden gemarkeerd én genoteerd en zo nodig afgeschermd tegen weidende koeien.

 

Eén individu in dit verhaal heeft geen haast. Toen we een tijd geleden de camera voor Beleef de Lente installeerden waren er al duidelijk voorbereidingen voor een nest getroffen op het land. Dan denk je spoedig de lucht in te kunnen met het allereerste live kievitsei wereldwijd online, maar helaas. Dat er één op camera verschijnt ben ik niet bang voor. Maar zoals zo vaak gaat het weer eens niet zo snel als wij willen. Als het zover is zitten we met z'n allen op de eerste rij.

 

Plas-dras nabij camera BDL. Foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs