Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Grutto in beeld

Frank van Groen | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Nu de kievitskuikens er vandoor zijn de hoogste tijd om een andere boerenlandvogel aan u voor te stellen. De cam is verplaatst naar een nieuw nest, dat van een grutto. Na de kievit is de grutto misschien wel de meest algemene weidevogel, ondanks de gestage afname van het aantal broedparen.

Met die lange poten en snavel, ORANJEbruine kleuren en lange nek is de grutto een uiterst sierlijke vogel, met recht een ORANJE Koning van de Weide. Ongelooflijk dat zo’n ogenschijnlijk tere vogel op en neer naar Afrika kan vliegen.

Wat we weten van dit nest

Niet veel, alleen dat het gevonden is op 18 april, nu acht dagen geleden. Het legsel was al voltallig, met vier eieren. Hoelang het er al lag is onbekend. Het broeden begint bij het derde of vierde ei en duurt 22 tot 24 dagen. Dat betekent dat het nest op z’n laatst op 12 mei uitkomt, maar het kan zomaar een week eerder zijn.

Onze broedende grutto zit pontificaal in het zicht. We boffen maar, want normaal gesproken ligt een nest van een grutto goed verborgen in het gras, en naarmate het gras groeit wordt een grutto op nest steeds onzichtbaarder. Ervaren nestenzoekers herkennen zo’n bebroed gruttonest dan alleen nog maar aan de grassprieten die de broedende vogel af en toe over zich heen trekt. Die sprieten krullen op een typische manier wat naar beneden.

Geniet zolang het nog kan van deze elegante verschijning, want net als de kievit zijn ook gruttokuikens nestvlieders, die zelf op zoek moeten naar eten. Na het uitkomen zullen ze snel uit zicht verdwijnen.

De locatie

Het nest ligt bij een plasdras in Eemland. Dankzij subsidies hebben boeren in dit gebied maar liefst 200 plasdrassen aangelegd, tijdelijk in het broedseizoen onder water gezette gebiedjes. Ze werken als een magneet op vogels.

Dat is ook te zien in het filmpje Slecht ochtendhumeur, van 22 april. Achtereenvolgens lopen twee kluten voorbij, terwijl een koppeltje wintertalingen links achter het nest een dutje doet. Even later doet een behoorlijk agressieve scholekster een uithaal, die vakkundig van repliek wordt gediend door onze grutto’s. Ze hebben immers een nest te verdedigen. Onderwijl balts een paartje tureluurs aan de rand van de plasdras. Even later komt een man slobeend aangewaggeld en doet een dutje recht achter het gruttonest, de witte borst naar voren. Langs de oever van de plasdras slobbert een bergeend. Die vervelende scholekster verstoort heel berekenend wreed het slaapje van de slobeend, naarling, zeker met het verkeerde been uit bed gestapt.

De camera doet het weer

Vanwege een storing waren er helaas enkele dagen geen beelden. Vandaag zien we dat het water van de plasdras wat is gezakt. Nog steeds volop figuranten rond het nest, achtereenvolgens een paartje bergeenden, een baltsende dan wel kuiltje draaiende kleine plevier voor in beeld, een langs de oever foeragerende tureluur, nest materiaal verzamelende kneutjes, en weer die kleine plevier. Zo’n droogvallende plasdras is een mooi broedgebied voor deze pioniervogel. De tuutjes laten van zich horen, maar onze grutto broedt onverstoorbaar verder. Een alarmerende scholekster betekent het zekere voor het onzekere nemen, snel het nest verlaten. Kievit en tureluur sluiten de show af. Mooie locatie, op veel plekken zou kijken naar een gruttonest een stuk saaier zijn geweest.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs