Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Grote, sterke kuuk

Claudia Leenders | zondag 4 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 153x

De dakkuuk is vandaag 12 dagen oud, en hij groeit als kool! Met dank aan M en V die continu af en aan vliegen met eiwitrijk voedsel. Kuuk gaat zelf ook al op pad, en eet naast insecten ook af en toe een stukje schelp. Klinkt niet zo smakelijk, maar is wel heel gezond.
Groeispurt van kuuk

Op bovenstaande foto is goed te zien hoeveel het scholeksterkuiken al is gegroeid in de afgelopen dagen. Waar zijn poten eerst nauwelijks zichtbaar waren heeft hij nu al flink grote stelten om op te lopen. Het staartje groeit ook goed. Tijdens het stenenkeren en schelpenrapen wipt het staartje op en neer om te balanceren. 

Schelpendieet

De aandachtige kijker heeft vast gezien dat schollie naast emelten, wormen en andere insecten ook wat anders lijkt te eten. In het filmpje Groei op het dak zie je kuuk een paar kleine stukjes schelp wegwerken. Dat klinkt vreemd, maar is heel slim van hem. Schelpen zijn namelijk een goede bron van calcium, ookwel kalk genoemd. En calcium zorgt voor sterke botten en dus een sterk kuiken. Een hele schelp in één keer gaat er natuurlijk niet in, maar de kleine stukje en het schelpengruis zijn een goede aanvulling op zijn dieet.

Calciumtekort 

Ook bij veel andere vogels komt dit gedrag voor. Uit onderzoek blijkt dat ook volwassen vogels zoals de koolmees, roodborst, vink, boomkruiper en bonte specht de schelpen eten, om hun calcium op peil te houden. Dit is bovendien hard nodig omdat de natuur te maken heeft met een tekort aan calcium. De verzuring én het overschot aan stikstof zorgen ervoor dat andere voedingsstoffen verdwijnen. Naast de sterke botten voor kuuk is calcium ook belangrijk voor een succesvol legsel. Als de ouder te weinig calcium binnenkrijgt heeft dat nare gevolgen. De eierschalen worden dan te dun waardoor ze te vroeg breken. Het kan afwijkingen veroorzaken bij embryo's én kuikens kunnen sneller hun poten breken omdat de botten niet sterk genoeg zijn. Heel slim dus dat ze op deze manier hun calciuminname verhogen!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs