Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Grote schoonmaak en renovatie werkzaamheden

Adrie Duivenvoorden | zondag 14 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 949x

Het is nog rustig, zo nu en dan zweeft er een zwaluw rond het huis. Duidelijk nog niet geïnteresseerd in de nesten, niet zo verwonderlijk als je nagaat dat hij tussen de 6000 en 8000 kilometer in de vleugeltjes heeft zitten. Even tijd om bij te komen en aan te sterken.

Geduld

De hele week horen we, waar blijven ze toch? Vorig jaar waren ze er toch al! Klopt, maar kenners voorspellen: de wind zit verkeerd, wacht maar tot hij naar het zuiden draait.

Gespreid bedje

Als de zwaluwen in september vertrekken laten we de nesten hangen en doen daar verder niets aan. We laten het aan de zwaluwen over om bij terugkomst de nesten in orde te maken. Je zou denken kunstnesten een makkie, ze hoeven niet te bouwen, dat is wel zo maar ze maken er een heel werk van. Oude strootjes hooi en veren worden uit de nesten gegooid, waarna ze ijverig op zoek gaan naar nieuwe bekleding, waarbij vooral witte veertjes favoriet zijn.

Camera’s

Dit jaar is het even anders, door het instaleren van de camera’s moesten de nesten van de gevel gehaald worden, een goed moment om de nestbakken te voorzien van een nieuwe laag verf en een goede stofzuigbeurt. De zwaluwen wachten nu een schoon nest.

Parasieten

Opvallend was bij het verwijderen van de nesten, de hoeveelheid parasieten die hierin huizen. We werden werkelijk besprongen door tal van bloedluizen en andere luizige griezeltjes. Ongelofelijk dat de zwaluwen ieder jaar bij aankomst zo’n ontvangst treffen. Ze schijnen er totaal geen hinder van te ondervinden.

Even ter vergelijk, stel we hadden zo'n nestbak in het kippenhok gezet en daar vervolgens niets mee gedaan, binnen afzienbare tijd zouden de kippen bezwijken aan bloedarmoede. Ondanks alle luizen scheren de zwaluwen de hele zomer glanzend en in topconditie langs de gevel.

Renovatie

Zwaluwen zijn Pietje precies als het om hun nesten gaat, elk kiertje in de kunstnesten wordt dicht gekit. Op de camerabeelden is mooi te zien dat er nog een gemetselde rand op de invliegopening zit, waarschijnlijk zal de opening nog wel te groot zijn en met een beetje geluk gaan we zien hoe de zwaluwen er nog een rand op gaan bouwen.

We moeten nog even geduld hebben, maar het gaat allemaal gebeuren.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs