naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Grote bek

Wim van Nee, STORK | vrijdag 16 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 382x

"Bij Venloo zijn door den heer Peeters 2 ooievaars geschoten." Zo luidt de volledige tekst over een merkwaardig voorval in Venlo, beschreven in De Zuid-Willemsvaart van 7 maart 1895. Een berichtje zonder commentaar, zonder toelichting. Waarom is hier eigenlijk over geschreven?

Was het normaal in die tijd om ooievaars te schieten en werd de actie van den heer Peeters beschouwd als een goede prestatie?  Of hield de vermelding in de krant een veroordeling in, was het juist verontwaardiging dat deze statige vogels waren geschoten?
Verder lezend in oude teksten kom je beide tegen. Het schieten van ooievaars was toegestaan en de vooroordelen van nu, waren er toen ook. De ooievaar werd makkelijk als schadelijk beschouwd en beschuldigd van 'wilddieverij'. Gelukkig weten we nu beter.

Mensen waren toentertijd ook wel begaan met het lot van ooievaars. In de Haagse Courant van 6 februari 1897 is te lezen:
'Een lentebode ... Of een afgedwaalde.
Te Roosendaal is Zondag een ooievaar gezien. Arm beest!'

Ooievaars die worden geschoten is niet goed voor de aanwas van kinderen. En in Gennep deden snoeken er nog een schepje bovenop. In hetzelfde artikeltje, over de geschoten ooievaars,  staat over een grote snoek in Gennep: 'Wanneer het dier den bek opent, kan deze een kinderhoofd bevatten.'

In Gennep gebeurde en gebeurt het ...

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht