Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Adult zeearend in vlucht (Foto Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Groot, groter het grootst!

Rianca Vos | donderdag 2 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 288x

Dat lijken onze zeearenden te denken nu vooral man zeearend druk bezig is met de verbouwing van het nest, dat nu groter dan ooit is.
Vrouw zeearend aan het proefzitten (Screenshot webcam, 27 februari 2023)

Maar wanneer komt het ei?

Het is nog speculeren wanneer het ei komt, maar man en vrouw zeearend zijn druk bezig met de voorbereidingen. Er is er al een nestkuil gemaakt en gevuld met zacht materiaal. Vrouw zeearend is al regelmatig aan het proefzitten. Onze zeearenden broeden vaak wat later in het seizoen, al lijkt het dit jaar eerder te zijn. Vrouw zeearend zit steeds langer na zonsondergang op het nest en als ze dat doet zal een ei waarschijnlijk niet lang uitblijven. Wederom is er een Ei-poll voor iedereen van jullie die mee willen doen. Dit kan via deze link.

Zeearendnesten

Zeearenden staan bekend als bouwers van de grootste nesten ter wereld. Ons zeearend nest is met zijn twee bij twee meter een flink nest geworden, waar ieder jaar nieuw materiaal voor wordt aangeleverd. Dit zal zo lang doorgaan zolang het paar het nest gebruikt en de boom dit volhoudt. Onze nestboom is gelukkig gezond. Inmiddels schatten we het nestgewicht op een ruime 500 kg.

Er zijn nesten bekend die wel een hoogte van zesenhalf meter hebben bereikt, al zaten die niet zo hoog in de boom en vangen dus minder wind.

Zeearenden zijn geen fan van een tuin op het zuiden, zeearend nesten zijn opvallend vaak op het Noorden georiënteerd, zo ook ons nest.

Groot zeearend nest in Noorwegen (Foto Rianca Vos)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs