Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Groeten uit Oregon

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 11 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 786x

Aan de overkant van de Atlantische oceaan komen weliswaar geen steenuilen voor, maar wel een andere vertegenwoordiger van het oude patriciërsgeslacht Athene: de holenuil (Athene cunicularia). Wat lijkt hij onze steenuil! Ietwat gebleekt door de zon en wat hoger op de poten, maar verder ...
Kunstmatige holen voor de holenuil

Lang onderstel

Hij leeft op de eindeloze prairies in Noord-Amerika en Canada waar in de verste verte geen boom te bekennen valt. In zulke open gebieden met weinig zitposten is het verduveld handig een wat langer onderstel te hebben. Kun je tenminste over het gras heenkijken, ook als dat twee kontjes hoog gegroeid is. Zijn leefgebied daar doet wel wat denken aan dat van de steenuilen in de uitgestrekte steppes in het zuiden van Spanje en Portugal. De steenuilen daar broeden daar bij gebrek aan bomen in steenhopen; holenuilen broeden in de verlaten, ondergrondse holen van prairiehondjes en Amerikaanse dassen.

Kwik, Kwek en Kwak

Een collega van ons, David Johnson (met pet én snor) is director van het Global Owl Project en verblijft elk jaar een aantal maanden in Oregon, op de grens met Washington, om onderzoek te doen naar het functioneren van de lokale populatie. Hij is daar op dit moment en stuurde woensdag een fimpje van de neefjes Kwik, Kwek en Kwak. Het lijken verdorie wel RP, LP en BOS. Dezelfde onbevangen blik, dezelfde koddige bewegingen.

Kunstmatige holen

Net als bij onze steenuilen is er in de loop van de afgelopen decennia een tekort aan nestholen ontstaan. Met kunstmatige ondergrondse holen wordt getracht daar wat aan te doen. Een ladder heb je daarbij niet nodig. Grappig is dat de mannetjes de ingang van het nest 'versieren' met allerlei materialen die ze in de omgeving vinden. Deels is dat om het vrouwtje een brede keuze aan nestmaterialen aan te bieden waarmee ze het nest wat kan aankeden. Voor een ander deel is het om andere mannetjes te laten zien dat de plek in gebruik is. Op een van de foto's op onze Winterswijk-site is te zien hoe dat er uitziet (voor de link zie onderaan dit blog). Altijd worden 2 of 3 holen in elkaars nabijheid aangeboden. Dan hebben ze de keus. Het leegstaande hol wordt gebruikt als opslagplaats voor prooi, als rustplaats voor het mennetje en als vluchtplek voor de jongen.

Mannen vangen

De holenuilen in Oregon zijn trekvogels, in de wintermaanden zakken ze af naar het zuiden, tot in Mexico toe. Dat doen ze overigens vliegend, niet lopend - mocht u dat denken vanwege hun lange poten en terrestische levenswijze. Ze houden er geen territorium op na zoals onze steenuilen, maar verdedigen alleen een klein gebied van een paar meter rondom hun nesthol. In het kader van hun onderzoek proberen David en zijn medewerkers ieder jaar zoveel mogelijk adulte vogels te vangen, ook de mannetjes. Dat doen ze heel listig door een mp3-speler en een speakertje in de lange nestingang te plaatsen en daar het geluid van een wat ondermaats mannetje af te spelen. Hoorbaar tot op 4 meter afstand. De rechtgeaarde eigenaar denkt met een hinderlijke, maar niet al te sterke en dominante, indringer te maken te hebben en gaat het hol binnen om hem een lesje te leren. Daar wacht echter geen concurrent, maar een klapval. Got you! Gemiddeld duurt het 40 minuten voor hij er intrapt, maar Davids record staat op 45 seconden. 

Voor de liefhebbers: Anjo kon zich herinneren een korte documentaire te hebben gezien over David en zijn holenuilen. Na enig onvervalst speurwerk vond ze de link. Echt de moeite waard!

Volgend jaar in Beleef de Lente?

Hoe leuk om volgend jaar ook een camera te plaatsen bij een nest met holenuilen. Met de ervaring die er de laatste jaren opgedaan is met ijsvogels, moet dat geen al te groot probleem zijn. Hoewel de schaarste aan patatzaken wel een dingetje is, bied ik me graag aan op kosten van zaak aan ter plaatse een en ander te regelen. Ik weet zeker dat David ons met open armen ontvangt. Mocht het in Oregon niet lukken vanwege allerlei bezwaren en problemen, kunnen we ook uitwijken naar Aruba. Ook daar komen holenuilen voor. Ze broeden er soms in gebouwen, net als onze steenuilen. Arabu maakt nog altijd deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, dus ...

Meer informatie en foto's op onze Winterswijk-site.

David met studieobject

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs