Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Groepsknuffels

Marieke van den Heuvel | donderdag 12 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 295x

De drie kleine slechtvalkkuikens groeien als kool. Je hoort ze bijna groeien. Vader en moeder slechtvalk slepen de ene na de andere maaltijd het nest binnen om hun hongerige drietal te voeden. De maaltijden gaan er in als koek!
de maaltijd wordt eerlijk verdeeld

Volle krop

Vogels hebben een krop. Dus ook de kleine slechtvalkkuikens. De krop is een uitstulping onderaan de slokdarm waarin tijdelijk voedsel wordt opgeslagen. Vader en moeder slechtvalk zorgen ervoor dat elk kuiken genoeg te eten krijgt. Ook de kleinste. Het eten wordt eerlijk verdeeld. En na zo’n heerlijke maaltijd en met een volle buik gaan de oogjes even dicht en de snaveltjes toe voor een dutje.

Imprinting

Nu de oogjes van de drie slechtvalkkuikens open zijn, gaan ze ook meer van de wereld ontdekken. Ze bewegen nu iets actiever en gerichter. Het is een belangrijke fase in hun nog prille leven. Ze zien nu ook vader en moeder slechtvalk. Hoe ze er uit zien en wat ze doen, hoe de prooidieren eruitzien, het nest en hun broertje/zusje. En van wie kun je nu beter leren hoe je een slechtvalk moet zijn! Dit heet imprinting.

Groepsknuffels

Omdat er drie hongerige maagjes gevuld moeten worden, zijn vader en moeder slechtvalk iets vaker afwezig om op jacht te gaan. De slechtvalkkuikens zullen zichzelf dus vaker warm moeten houden. Gelukkig is de tweede dons laag iets dikker en kunnen ze hun lichaamstemperatuur iets beter zelf regelen. Maar ze kruipen ook gezellig tegen elkaar aan. Een soort groepsknuffel. Het is mooi om te zien dat de drie slechtvalkkuikens het zo goed met elkaar kunnen vinden.

De komende weken zullen ze nog groter groeien, een mooi verenkleed krijgen en de wereld ontdekken.  We gaan het met ze mee beleven!

Ze passen bijna niet meer onder de vleugels

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs