naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Groeien als kool

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 5 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 214x

Wat is dit jong in een week gegroeid zeg! Van een zeer afhankelijk kuikentje tot een stevige puber, die fanatiek wandelt over het gehele nest, gevaarlijk op de rand balanceert en de prooien zelf gedeeltelijk in stukjes scheurt. Eerst wat onhandig, maar het gaat hem al best goed af.

Zijn behoeften schijt hij met een boogje netjes over de rand. Daarnaast is hij ook al bezig met zijn eerste vliegbewegingen! Te zien in dit filmpje.

Wanneer we naar de webcam kijken zijn we er inmiddels al aan gewend dat het havik kuiken het grootste deel van de dag alleen is. Nieuw (en mooi) is dat papa nu zelf de prooien mag brengen! Dit is echter wel van korte duur, aangezien hij iedere keer zeer snel is vertrokken.

Richting volwassenheid

De kleurstelling van het jong is ook aan het veranderen. Zijn donsveren worden zo langzamerhand vervangen door volwassen veren met pen, bruinig van kleur. Het jong is nu 25 dagen oud en over ongeveer 2 weken kan hij vliegen. Hij wordt dan een takkeling genoemd en verblijft in de buurt van het nest waar hij wordt gevoerd door de ouders, ongeveer 3 tot 4 weken. Daarna moet hij op eigen ‘poten’ staan.

Groene takken op nest

Bijna alle roofvogels brengen groene takken op het nest. Veelal gedurende de eifase en de fase met jongen. Bij het havikspaar gebeurt dit vooral door het vrouwtje. Wanneer de meeste roofvogels beginnen met het bouwen van het nest zitten er nog geen bladeren aan de bomen. Dus een kaal nest heeft een goede schutkleur. Als de bladeren aan de bomen gaan groeien brengt hij groene takken, meestal op de rand van het nest, om zowel het nest als de jongen uit het zicht te houden. Bij dit ex-nest van de zeearend is dit echter een gigantische klus.

Optimisme

Hoewel ik mijn twijfels in het begin had over een mogelijk succesvol broedgeval, begin ik steeds meer te geloven in een goed eindresultaat, dus een volwassen vliegvlug jong.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht