Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Groeien als een oehoe

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 22 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 99x

Menig blogger heeft het er wel een keer over gehad dat 'zijn' nestjongen groeien als kool. Nu heb ik nooit een paar weken achtereen naar een groeiende kool zitten kijken, dus hoe snel dat precies gaat, zou ik niet weten. Misschien maakt het ook nog uit: groene, rode of witte kool. Maar toch.

Wat ik me niet kan voorstellen is dat een kool - om het even welke - sneller groeit dan een oehoe. Kijk eens naar de plaatjes boven. De linker dateert van 14 april, toen het vierde jong drie dagen oud was en de rechter van gisteren, 21 mei. Let ook eens op het verschil met het vrouwtje. Op 14 april zijn de jongen niet veel groter dan een eenhapssnack, terwijl moeders op de rechterfoto moet oppassen niet zelf gesnackt te worden. Bij wijze van spreken dan.

In nog geen 40 dagen (47 gerekend vanaf de oudste) van een geboortegewicht van zo'n 60 gram naar pak hem beet een kilo of twee, oftewel: 33 keer zo zwaar. Volgens mij kan daar geen kool tegen op! Nu snap ik wel dat het gezegde  'groeien als kool' luidt - toen het bedacht werd, waren er immers geen oehoes in Nederland - maar ik vind 'groeien als een oehoe' eigenlijk minstens zo veelzeggend.

En helemaal als je bedenkt dat er niet één jong is gegroeid, maar vier stuks. Dat zie ik een kool ook nog niet zo snel doen. Ja, spruitjes, maar dat zijn naar mijn idee geen echte kolen. En qua gewicht doen die al helemaal niet mee. 

Eigenlijk een fenomenale prestatie: van vier keer 60 gram, naar vier keer 2000 gram, van een half pond naar acht kilo. Toegegeven: daar waren wel 125 ratten, 30 vogels, 20 hazen/konijnen en een paar handenvol muizen voor nodig, maar dan heb je ook wat. Nee, wat mij betreft mag het in het Groot Spreekwoordenboek der Nederlandse Taal: groeien als een oehoe!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs