Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Graag uw aandacht voor het volgende.

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | woensdag 21 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 620x

De Oehoe is een zeldzame vogel in Nederland, maar is dat eigenlijk wel zo……… Wel als we het hebben over de ‘’wilde’’ populatie. Is er dan nog een andere populatie? Ja eigenlijk wel, eentje waar we totaal geen inzicht in hebben.
foto: oehoewerkgroep.nl/Wikipedia

Vastgeketend

In Nederland hebben we ongeveer 45 Oehoe territoria vastgesteld tot nu toe. Dit zijn dus niet allemaal broedende paren, maar wel Oehoes die een eigen gebied hebben.  Maar wat we niet weten is hoeveel Oehoes er bij mensen thuis in hokken of aan een leren riempje zitten vastgeketend. Daar is totaal geen inzicht in en er is nergens een registratie van. In het begin van OWN hebben we het aantal ontsnapte vogels proberen bij te houden in 2010 bijv. hadden we 28 meldingen van ontsnapte Oehoes. We zijn er in de loop van de jaren mee gestopt om dit bij te houden, want het kostte ons meer tijd om dat bij te gaan houden dan het daadwerkelijke veldwerk aan de ‘’wilde’’ Oehoe.

Kunstjes doen

Tegenwoordig hebben we ook roofvogelboerderijen, hier mogen uiteraard tegen betaling ‘’natuurfotografen’’ roofvogels en uilen fotograferen die in een natuurlijke omgeving vliegen. Nou ja hoe natuurlijk dat is ?……………..in elkaar geknutselde decors met ongeringde vogels, want ja ze hoeven niet meer geringd te zijn; tegenwoordig is een chip ook goed. Nou komt dat even mooi uit… zo lijkt het net of deze ‘’natuurfotografen’’ heel veel moeite hebben moeten doen om die zeldzame Oehoe zo mooi te kunnen vast leggen. Ja, ja…. knap hoor!

Oehoewerkgroep Nederland en Vogelbescherming zijn tegen uilen-en roofvogelshows

Wij vragen u om geen uilen-en roofvogelshows te bezoeken of te organiseren.

Roofvogels en uilen horen thuis in de vrije natuur. Daar kunnen ze hun eigen keuzes maken. In Nederland zijn heel wat roofvogels en uilen in het wild te bewonderen. En mocht je nu toch echt een Oehoe willen bekijken dan kun je je geluk beproeven bij de ENCI groeve in Maasstricht, daar hebben ze een heel mooi uitkijkpunt gemaakt en grote kans dat je ze kunt zien.

Het is spannend en fascinerend tegelijk om zulke prachtige vogels in hun dagelijkse omgeving bezig te zien. En je leert meer van vrije vogels dan door te kijken naar een vogel in gevangenschap die, omringd door mensen, verplicht een kunstje opvoert in ruil voor eten.

En uiteraard kunnen we ook hier bij Beleef de Lente genieten van al die prachtige vogels en we kunnen er met de neus boven opzitten.

Lees hier de argumenten en het statement van OWN.

Lees hier de argumenten en het statement van VBN.

foto: oehoewerkgroep.nl/Wikipedia

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs