naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest   *   Eerste twee jonge koolmeesjes uit het ei!   *   Derde lepelaarskuiken op het voorste berkcamnest   *   Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

Goede buur of slechte buur?

Sip Veenstra, It Fryske Gea | vrijdag 6 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 372x

De mooiste scenario’s kunnen we verzinnen, maar de webcamsoap blijft verrassen! Twee predatoren als buren, dat kan van alles betekenen. Gaat de zeearend de prille eieren van de havik kapot trappen, opeten, of wacht hij liever tot de havik-jongen zijn uitgekomen om dan als snackje te nuttigen...

... of misschien zelfs wel één voor één aan zijn zeearend jong(en) te voeren? Het blijft gissen, maar alles is mogelijk. Zowel de havik als de zeearend zijn op en top roofvogels en het zit in hun natuur.

De natuur is de baas

Het is dan ook goed om in gedachten te houden, dat wat voor scenario het ook wordt: de natuur is de natuur! Hierop hebben wij geen invloed en dat willen/ kunnen we ook niet. Zelfs als het in onze ogen soms wat wreed is. Uiteraard hopen we op zowel gezonde jongen bij de havik voor de webcam, als bij de zeearend achter de webcam!

Opvallend is dat tijdens het observeren van de zeearend deze zich maar weinig aantrekt van de omgeving, zelfs niet als hij wordt belaagd door andere roofvogels. De zeearend voelt zich de koning van Nationaal Park de Alde Feanen en heeft nog steeds een sterke binding met het nest waar hij vroeger een jong grootbracht. Toch kunnen we optimistisch gestemd zijn over een goede afloop. Verleden jaar zijn er in de buurt van het zeearend-nest namelijk meerdere jonge haviken, buizerds en sperwers grootgebracht!

Gevaar in alle hoeken

Als we het dan toch over mogelijke scenario’s hebben en mogelijke gevaren; de marter moet je ook niet uitpoetsen. Deze slimmerik bezoekt het nest ook wel eens. Goed om te weten is dat dit vorige jaren gewoon goed is gegaan, de marter woont hier namelijk al een tijdje. Over wonen gesproken... in het nest van de havik kunnen ook prima andere vogels met succes broeden. Denk hierbij aan de boomkruiper, winterkoning of de koolmees. Als je goed op let hoor je deze vogeltjes rondom het nest altijd druk zingen en soms laten ze zich ook zien. Dus wie weet zit er nu al een nestje in het nest van de havik (zo wordt het nog een gezellige buurt).

Tussenstand

De havik heeft gisteravond rond 21.00 uur haar 3e ei gelegd. Prachtig! Dit betekent dat er tussen iedere leg ongeveer 3 dagen zit. Dus… zondag allemaal voor de webcam naar de havik kijken! En als we dan toch bezig zijn, zondagochtend rond 08.30 komt de havikwebcam aan bod tijdens het radioprogramma Vroege Vogels!

Een fijn lenteweekend allemaal!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht