Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Goed pimpelmezenjaar

Jennifer Romeijn | zondag 22 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 335x

Het pimpelmezenseizoen zit er voor ons op: alle zeven pimpelmeeskuikens zijn uitgevlogen! Wij hebben van de pimpelmezen genoten en kijken terug op een leuk en vlot seizoen met deze Beleef de Lente-nieuwkomer.
Veel geluk, meesje!

Het eerste pimpelmezenseizoen

Dit seizoen hadden we bij de koolmezencamera’s wat bijzonders. In plaats van een koolmees verscheen er een pimpelmees voor de camera’s! Het was even afwachten (komt een koppel koolmezen de kast terugkapen?), maar de pimpelmezen begonnen toch in deze kast met hun nest. Het eerste pimpelmezennest van Beleef de Lente, wat leuk! We hebben veel van deze mezensoort kunnen leren en grappige verschillen met de koolmees kunnen ontdekken. Pimpelmezen blijken bijvoorbeeld heel kieskeurige nestenbouwers te zijn. Waar koolmezen gewoon nestmateriaal aandragen, dat in de nestkast leggen en het zo prima vinden, blijven pimpelmezen wikken en wegen. Vinden ze het nestmateriaal toch niet goed genoeg, dan brengen ze het gewoon weer naar buiten.

Uiteindelijk was het nestje af en begon vrouw pimpelmees met het leggen van eieren. Ze heeft zeven eieren gelegd, er zijn zeven kuikens uitgekomen en ook zeven kuikens uitgevlogen. Wat een mooi resultaat!

 

Uitvliegen

Aan het begin van deze week, de week waarin het uitvliegen kon gaan gebeuren, verrasten de kuikens ons. De kast leek ineens een stuk leger, waren de mezen opeens gevlogen? Maar nee, ze bleken de ‘zolder’ ontdekt te hebben, de camnis waar vrouw en soms man pimpelmees geslapen hebben. In het nest was zo wel meer plaats voor vleugeloefeningen, die we de kuikens ook uitbundig hebben zien doen.

Maar op 19 mei was het ‘s avonds dan zover: de eerste vier kuikens vlogen de wijde wereld in! De volgende ochtend volgden de drie resterende kuikens. Wat was het spannend. De uitvliegclipjes en het jaaroverzicht kun je hier terugkijken: clip, clip, clip. Wat ons nu nog rest is een lege kast… De camera’s gaan dinsdag 24 mei rond 10.15 uur uit, maar achter de schermen wordt bijgehouden of de pimpelmezenouders zin hebben in een tweede legsel. Mocht dit niet zo zijn, dan graag: tot volgend jaar!

 

Help ook mee!

Heb je genoten van de pimpelmezen bij Beleef de Lente? Het is geweldig dat dit zo kan, het is echter niet altijd vanzelfsprekend. Vogelbescherming Nederland zet zich dagelijks in voor het behouden en beschermen van vogels en hun leefgebieden. En samen met de vrijwilligers bij Beleef de Lente brengen we deze prachtige vogels bij de kijkers in huis. Je kunt de vogels ook een Tikkie helpen. Doe je mee?

Ja, ik help een Tikkie mee!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs