Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Goed of slecht muizenjaar?

Sienna Obdeijn | woensdag 17 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 911x

Mevrouw kerkuil zit op zeven eieren en vol spanning kijken wij toe tot het eerste ei uitkomt.
Foto: Dagmara Ksandrova

In mijn blogs bij de koolmees was ik ervan overtuigd dat daar de ei-highscore gehaald zou worden. Mevrouw Kerkuil leek het daar niet helemaal mee eens en bemoeide zich met de strijd. Uiteindelijk heeft de koolmees dan toch gewonnen, maar de zeven eieren van mevrouw Kerkuil zijn natuurlijk een prachtig aantal.  

Inmiddels lijken er geen eieren meer bijgekomen. 28 maart is het eerste ei gelegd, wat betekend dat deze al ongeveer 3 weken bebroed wordt. Over ongeveer anderhalve week (30 dagen na 28 maart) zouden we dus het eerste kuiken kunnen verwachten.  

Voedselaanbod

Zoals Bernice in haar vorige blog mooi beschreef zijn de jonge kerkuilen sterk afhankelijk van het voedselaanbod. Daarom komen ze ook allemaal na elkaar uit, om er zo veel mogelijk groot te kunnen brengen, ook als het voedselaanbod ineens minder wordt. 

2018 was een slecht muizenjaar door de late winter en het lage voedselaanbod. Maar ook de droogte van afgelopen zomer speelde een rol in het slechte muizenjaar van 2018.  
Hoe het dit jaar gaat valt niet helemaal te voorspellen, maar wel weten we dat er afgelopen herfst meer voedselaanbod (beukennootjes en eikels) voor de muizen was, wat betekend dat meer muizen de winter overleefd hebben. Wat de droogte van afgelopen jaar verder voor een gevolgen gaat hebben is niet zeker en daarnaast weten we ook niet wat het weer dit jaar gaat doen. Kan de muizenstand zich herstellen? 
Wat in ieder geval zeker is, is dat mevrouw Kerkuil hoog in heeft gezet met haar zeven eieren.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs