Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
7 pullen uit oorspronkelijk legsel van 9. Foto uit 2014. Marc van Leeuwen

Door Marc van Leeuwen
Kerkuilwerkgroep

Goed muizenjaar!?

Marc van Leeuwen | zondag 30 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 995x

Bij mijn nestkastcontroles afgelopen week trof ik drie grote legsels aan, twee van acht en een van tien eieren. Dat is niet uitzonderlijk, maar wel bovengemiddeld.

Van de nesten met minder eieren is het goed mogelijk dat er nog eieren bij komen. Kerkuilen broeden niet synchroon. Dat wil zeggen dat, zoals bij Bunnik, er bij het ene paar al een jong uit is, terwijl andere nog met de leg moeten beginnen.

Grote legsels in het voorseizoen wil niet zeggen dat er ook veel jongen grootkomen. Dat zagen we vorig jaar toen er in mei ook grote legsels waren. Het was toen goed weer, maar in juni werd het nat en koud. En zo zag ik van een legsel van 10 er na een paar weken maar 4 uitvliegen. Hopelijk gaat het dit jaar wat beter.

Op de foto zijn de 7 jongen te zien, de jongste waren nog te klein om te ringen. Wat goed te zien is, is dat kerkuilen om de dag hun ei leggen en er meteen op gaan broeden. Het eerst gelegde ie komt daardoor ook als eerste uit. Zo ontstaat er steeds een leeftijdsverschil van 1-2 dagen tussen de verschillende jongen. Dat leetijdsverschil, en dus de verschillende ontwikkeling van de jongen is hier duidelijk waarneembaar. Rechts op de foto de twee jongste telgen in een hand.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs