Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gluren

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 14 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 288x

Dat wij mensen graag een kijkje nemen bij de steenuilen thuis, hoef ik de doorgewinterde BdL-kijker niet te vertellen. Maar wist u dat steenuilen op hun beurt ook nieuwsgierig zijn naar wat zich in onze woonkamers afspeelt? Erfbewoner Fred uit Heelweg kan er uit eigen ervaring over meepraten.

Op 21 mei ringen we op het erf in Heelweg vier jonge steenuilen van 16 dagen oud. Ze verkeren alle vier in blakende gezondheid en dat ze twee weken later succesvol zullen uitvliegen staat buiten kijf. En zo geschiedt. Keurig volgens het boekje verlaten ze rond het bereiken van leeftijdsdag 30 de nestkast. Tijd om de grote wereld te verkennen!

De volgende dag zien Fred en zijn vrouw ’s avonds tot hun grote verrassing een paar nieuwsgierige ogen door het raam naar binnen gluren. Onbevangen kijkt een jonge steenuil de woonkamer in! Gelukkig ligt de telefoon onder handbereik en is het bewijsplaatje snel gemaakt.

Wat zal het uiltje denken? “Dát is een ruime en schone nestkast!” Het blijft niet bij een nieuwsgierige blik in de woonkamer. Later staat het uiltje voor de achterdeur. Op een stuk hout, zodat ie op ooghoogte door het raam in de deur naar binnen kan gluren. Of is dit toch zijn zusje, die al even onbeschroomd een kijkje neemt in de mensenwereld?

Gluren. Niets menselijks is uilen vreemd!

 

Met dank aan Fred voor het delen van de foto's!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs