naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Gissen

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 24 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 221x

Alles leek helemaal prima te verlopen (dacht ik), totdat in een tiental uren een drietal jongen stierf. Dit had ik echt niet verwacht. De kuikens leken niet terug te kunnen komen, nadat ze naar de nestrand waren geklauterd. Maar waarom?

Zijn de takken die de zeearend in het begin naar het nest heeft gebracht te groot? Of doet het vrouwtje havik aan een natuurlijke selectie? We konden allemaal zien dat ze de kuikens niet toe liet onder haar vleugels om warm te blijven. De kuikens deden erg hun best en het was namelijk behoorlijk koud. Met als gevolg dat ze snel door de kou werden bevangen en stierven aan een langzame dood. En dit alles terwijl moeder havik helemaal niks deed om het te voorkomen. Tot slot dienden de dode jongen als voer voor de kuikens die nog in leven waren. Is dit vrouwtje misschien onervaren en is dit haar eerste broedsel?

Onervarenheid?

Allerlei vragen waarop we geen direct antwoord hebben. Wat we wél weten van deze locatie is dat hier in 2016 een ander vrouwtje broedde. Een havik met een metalen ring om. Het kan dus best zo zijn dat 'onze' havik voor het eerst broedt en haar onervarenheid ervoor heeft gezorgd dat de jongen zijn omgekomen. Dat de kuikens zijn omgekomen door te weinig voedselaanbod wil er bij mij niet in. Sowieso is het gedrag van het vrouwtje anders dan je zou verwachten. Normaal gesproken verblijft een havik moeder ongeveer 2,5 week op het nest, dit vrouwtje is er meer niet dan wel. Nu ook weer is het vrouwtje afwezig en lijkt het jong te zijn achtergelaten op het nest. Het jong heeft vandaag (donderdag, 11.17 uur) haar laatste prooi om 7 uur gehad en daarna hebben we de moeder niet meer voor de camera gezien. Ze zal natuurlijk wel waken in de buurt, maar ze is voor ons niet visueel aanwezig, evenals het mannetje. 

Sterker dan verwacht

Het laatste kuiken wordt dan ook geregeld aan zijn lot overgelaten, maar lijkt nu voldoende sterk om over het nest te lopen. Toch had ik de indruk dat het jong gisteren dood op het nest lag. Stil, met een gespreid vleugeltje, roerloos, en dat voor een behoorlijke tijd! Ik appte dit dan ook door naar mede-'Beleef de Lente'-collega’s en gelukkig was dit te voorbarig. Tien seconden later klom het jong namelijk, vanuit de nestkom, in no time naar de nestrand. Zo zie je maar weer, het is niet te voorspellen de natuur, gelukkig maar...


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht