Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gillen!

Margot de Kam | zaterdag 10 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 751x

Dat doen ze alleen tegen elkaar, de slechtvalken, binnen hun gezin. Nogal hysterisch klinkt het in onze oren.

Wailen

Noemen we deze vorm van communicatie. Het klinkt als : wheelwheelwheeeeeeel. Het wordt uitsluitend gebruikt tussen de partners en door hun jongen. Het kan diverse betekenissen hebben. Het wordt nooit ondertiteld, dus luisteren en kijken naar het gedrag geven indicaties wat er wordt bedoeld.


Bedelwail

Vrouw slechtvalk doet het in de baltstijd, de jongen zodra hun stem krachtiger dan piepen is. Bedelen om voedsel. De jongen hebben altijd honger en vooral de jonge vrouwtjes kunnen luid bedelend gillen. Een volwassen slechtvalkvrouw bedelt in de baltstijd, haar man dient haar prooitjes te brengen zodat zij zich op de aanmaak van de eieren kan concentreren. Ook als ze wil paren gebruikt ze deze wail.


Prooi-overdracht

Om aan te geven dat ze met prooi aankomen, en om aan te geven dat ze eraan komen om de prooi over te nemen wailen ze ook.


Waarschuwingswail

Het is communicatie onderling, ook om elkaar ergens voor te waarschuwen wordt er gewaild. Of om aan elkaar duidelijk te maken waar ze zich bevinden.


Broedwisselwail

We horen vrouw slechtvalk ook regelmatig wailen als ze samen bij hun broedsel zijn. Ze maakt hem iets duidelijk. Meestal dat zij het broeden wil overnemen. Of juist nog niet. Of dat ze geen prooi bij de eieren wil…dat merken we vooral dit en vorig seizoen, als er bedelende jongen rondhangen.


Paringswail

Tijdens de paring stoot het vrouwtje een andere wail uit. Het mannetje chittert tijdens de paring, een bijzondere communicatievorm.Alle in dit blog genoemde geluiden zijn in onderstaand filmpje te horen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs