Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gewoon

Roos Tol | maandag 18 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1063x

Je hebt zeldzame vogels. Begeerde vogels. Niet-alledaagse vogels. Vreemde vogels. Pronkvogels en irritante (?) vogels. Vogels waar menigeen de pest aan heeft. En je hebt “gewone vogels”. Gewone vogels?

Vogelaars, verzamel u!

Zwarte Ibis. Azuurmees. Steppekiekendief. Ross’Gans. Groenlandse Kolgans. Notenkraker. Ringsnaveleend. Waterspreeuw. Kokardezaagbek. Dwerggors. Oosterse Tortel. Withalsvliegenvanger. Lammergier.

Voor waarnemingen van dit soort zelden in Nederland gespotte vogels gooien vogelaars uit alle windstreken per direct alles uit handen om af te reizen naar De Locatie, voorzien van indrukwekkende film-, foto- en opname-apparatuur en kleding die wel een stootje kan hebben.
Op de Plek des Heils staan ze elkaar met tientallen te verdringen. Op hun beurt weer gespot door tientallen fotografen en verslaggevers van evenzovele kranten.
Moeilijk te zeggen wie in de reguliere nieuwsberichten méér in beeld komen, de spotters of de vogels.

Gewone vogels

Is dat een…. O nee. Het is maar een gewone

Het overkomt mij ook hoor. Kijkend naar de voedertafels hier in de tuin, en dat je dan een vogeltje ziet waarvan je denkt: héé! Wat is dat? Het zal toch niet…? En dat je dan, na verrekijker en nood-foto-opname, verzucht: “Ah nee, gewoon een heggemus.”

Gewoon?

Maar – bestaan die dan, “gewone” vogels?

Kijk nou naar die prachtige kleurenpaletten van de kraaiachtigen. Op deze voedertafel alleen al de kauwen en de vlaamse gaai. De holenduif, op het eerste oog “saai” ? Nou, ook daar zit kleur in! Die mezen! Hoe die eigenlijk de halve voedertafel overheersen, want niemand wint van hun vechtsporttactieken. Tot de vink, ook al zo’n schitterend kleurrijk type, maar berucht om zijn – wel, beruchtheid – ten tafel komt; die krijgt ruim baan.

Al deze soorten en kleuren leven langs en met elkaar. Soms zelfs binnen de eigen soort. Als je twéé roodborstjes herhaaldelijk samen ziet, zie je waarschijnlijk een paartje. Want normaal dulden die elkaar niet.

Zo hebben al die vogels van wie we hier dagelijks om ons heen mogen genieten, hun uiterlijkheden, karakters, wetten en regels, relaties, specialiteiten, kunsten, grollen & grappen, chagrijn en geluk.

Er is geen veer die niet bijzonder is, alleen al omdat het veren zijn.

Geen enkele vogel is “gewoon”, zelfs al zie je hem elke dag, pal voor je neus.

Zeldzame vogel ontzeldzaamd door BDL

O ja. Er is een zeldzame vogel die op de Rode Lijst al decennia staat als “verdwenen uit Nederland”.
Welnu, dankzij Beleef de Lente is hij weer volop en soms dagelijks in beeld! Hoera!
De Hop!

BDL

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs