Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Nijlganzen en jonge blauwe reiger

Door Titia Bijwaard

Gevederde vrienden

Titia Bijwaard | dinsdag 4 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 182x

Bij Beleef de Lente leven we met alle vogels mee. Elk vogelnest heeft een eigen webcam. En met broedende ooievaars erop is het duidelijk: dit is een ooievaarsnest! Maar vroeg in het voorjaar, als het nest nog leeg is, zou je je kunnen vergissen: dit zou ook best een visarend nest kunnen zijn, toch?
Havik (foto Albert Westerhuis)

Geduldig afwachten

Het is goed te merken dat de strijd om de nesten is gestreden en het broedseizoen bij alle ooievaars in de buurt is gestart. Ma legt, gesteund door Pa, de eieren en ze wisselen elkaar af met broeden. April is een relatief rustige tijd voor de ooievaarswebcam. Zoals jullie hebben kunnen zien tolereert Pa geen andere ooievaars op het nest. Maar buiten het broedseizoen om is hij natuurlijk niet altijd in de buurt. En dan blijkt er toch ook nog wel eens wat anders op het nest te landen. Een selectie daarvan is te zien op de foto’s en het filmpje.

 

Vreemde vogels

De havik-vrouw op de foto vond ons nest waarschijnlijk vooral een mooie uitkijkpost (om te zien of ze een eend kon vangen). Haviken bouwen zelf hun nest toch meestal wat meer verscholen in een boom. Voor de visarend was dit misschien wel een geschikt nest geweest, maar dan niet op zo’n drukke locatie met veel mensen in de buurt. Blauwe reigers broeden liever in kolonies in boomtoppen. Nijlganzen zien we wel vaker in de tuin of op het nest. Gelukkig maar dat Pa ooievaar ze wegjaagt, want dat zijn behoorlijke herrieschoppers. Ik word ’s morgens toch het liefst gewekt door klepperende ooievaars. Hopelijk binnenkort weer aangevuld met het gezellige gekwetter van de boerenzwaluwen en de kwakende groene kikkers!

Visarend (video Albert Westerhuis)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs