Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Gevangen in het nest

Bernice Sepers | donderdag 25 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Gisteren was het even schrikken toen de vrouw van nestkast1 vast bleek te zitten. Gebeurt zoiets vaker? En heeft ons gezin hier iets aan overgehouden?

Is dit normaal?

Dat een koolmees vast komt te zitten in een nest is iets dat gelukkig maar zelden voorkomt. Koolmezen weten heel goed wat de juiste materialen zijn om een nest van te bouwen. Heel soms kan het echter fout gaan. Ik ben dit tijdens mijn onderzoek in de afgelopen jaren één keer tegengekomen. Die keer kwam ik bij een nestkast waarin een nest zat dat bestond uit heel lange en stugge paardenharen. De poten van de drie koolmeeskuikens zaten helemaal in deze paardenharen gedraaid waardoor de kuikens niet alleen aan het nest, maar ook aan elkaar vastzaten. Ik heb de kuikens toen voorzichtig losgehaald. Gelukkig konden deze kuikens uiteindelijk probleemloos uitvliegen.

 

De natuur is niet perfect

Hoewel dit eerder uitzondering dan regel is, geeft het bovenstaande verhaal aan dat het af en toe toch mis kan gaan. Ook koolmezen maken wel eens een foutje en kiezen voor wat minder geschikt nestmateriaal. Of het is gewoon een kwestie van pech. Waar wij onze handen moeten ontspannen om ze te openen, moet een vogel juist spieren aanspannen om een klauw te openen. Ze grijpen dus in het nestmateriaal en moeten het actief loslaten om tijdens het woelen niet verstrikt te raken. Af en toe gaat dit fout en raakt een koolmees toch verstrikt. Dit is nu eenmaal de natuur, de natuur is niet perfect.

 

En "onze" koolmezen?

Gelukkig is het goed afgelopen voor onze koolmezen. Na wat heen en weer gehop, gevlieg en gepik raakte de vrouw los. De kuikens hebben hier niets aan overgehouden. In deze fase van hun leven zijn ze alleen maar bezig met eten, rusten, groeien en poepen. Daarnaast zitten de oogjes nog dicht, dus ze hebben weinig van moeders worsteling meegekregen. Het nest bleef ook netjes zitten tijdens de worsteling, dus de jongen bleven keurig in de nestkom. Na het avontuur gingen vader en moeder weer gewoon verder met voeren en afgelopen nacht heeft de vrouw gewoon in de nestkast geslapen. Ze durft het dus weer aan. Eind goed al goed!‚Äč

 

Met dank aan Tjomme van Mastrigt


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs