Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gevallen nest, wat nu?

Camilla Dreef | donderdag 28 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1126x

Vanmiddag vielen de lepelaars inclusief hun nest uit de boom, hoe zal dat nu verder gaan?
Het moment dat het nest uit de boom valt.

Gevallen nest

Twee lepelaars lieten zich vandaag regelmatig voor de camera’s zien. Ze waren druk met het poetsen van hun veren en er werd voorzichtig gebaltst door met hun kopjes op en neer te knikken, zoals bedelende jongen dat doen. Ook herschikten ze nestmateriaal van het oude nest en toen ging het mis.
 
Een lepelaar staat op het nest, terwijl de andere lepelaar erop probeert te stappen. Zodra de rechterpoot wordt neergezet, dondert het nest met lepelaar erop naar beneden. Dat was schrikken voor ze. En ook voor ons, maar beter nu dan dat een nest met eieren of kuikens naar beneden valt. Je kan het moment terugkijken via dit filmpje (nest valt op 2.26).

Wat nu?

Lepelaars gebruiken graag oude nesten, waaronder ook de nesten van de blauwe reigers, maar ze zijn ook in staat om zelf nesten in bomen te maken. Op de plek die we hebben uitgekozen voor camera 1 broedden de afgelopen drie jaar 3 paartjes onder elkaar op en naast een omgevallen berk in een hulst.
 
Helaas is de stam van deze berk aan het begin van het broedseizoen gebroken, waardoor hij nu heen en weer wiebelt als een wip. Onze angst dat dit de fundering van de drie oude nesten niet ten goede komt werd vandaag bevestigd. Maar dat betekent niet dat er geen nieuwe nesten meer zullen komen. Het broedseizoen is nog maar net begonnen, dus de kans is groot dat er een nieuw nest gebouwd zal worden. Wij wachten in spanning af.
 
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Foto header: Do van Dijk

 

Omgevallen berk (hier nog heel) in hulst met restant van een oud nest

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs