Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Gevallen

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 15 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 183x

Woorden zijn eigenlijk overbodig bij het clipje: En toen waren er nog drie. De beelden spreken voor zich. Terwijl een van de jongen over de rand balanceert, verliest hij het evenwicht en kukelt naar beneden. Gedurende een 30-tal seconden probeert het terug te komen, maar de val is onvermijdelijk.

Overleefd

De vraag die iedereen zal bezighouden is uiteraard of hij het gaat redden, daar beneden in zijn eentje. Het goede nieuws is dat het de val heeft overleefd. Om 5:38 is te zien dat het over de bosbodem scharrelt, even later gevolgd door vrouw.

Terug klimmen?

Bij de steenuilen hebben we meermalen meegemaakt dat een van de jongen tijdens de takkelingfase van de tak, of van het dak van de nestkast viel. Na enige tijd zag je hem de stam omhoog klimmen en weer in het nest terugkeren.

Of deze oehoe dat zal ook zal doen, is de vraag. In berggebieden schijnen jonge oehoes verbazingwekkend goed te kunnen klimmen, zelfs tegen bijna verticale kliffen op. Een boom lijkt gemakkelijker dan een steile wand, maar of het de goede boom kan vinden en bij de stam kan komen? Ik ken het verhaal van een jonge steenuil die tegen de stam van de verkeerde boom terug klom.

Hoe verder

Geen man overboord, in principe. Zo lang hij zich meldt als de honger begint te knagen, zal vrouw hem opzoeken en voeren. Misschien was de halve rat waarmee ze na de voedering wegvloog al wel (deels) voor hem.

Uiteraard is het wel zo dat het nog niet helemaal leeftijd had om het nest te verlaten. Afhankelijk van welk jong het was, zal het nu tussen 31 en 39 dagen oud zijn. Zelf dacht ik dat het een van de twee middelste was, dus 35 of 36 dagen. Oehoes uit een grondnest schijnen al op een leeftijd van 4 tot 5 weken het nest te verlaten, maar op een verticale klif kan het wel 2 maanden duren, dat is ook de leeftijd waarop ze echt kunnen vliegen. 

Dat duurt dus nog wel een tijdje. Maar hulpeloos is het zeker niet. Als grondoehoes al met 5 weken het nest verlaten, dan komt het met deze ook vast goed. Een beetje fladderen zal hem snel goed af gaan en een schuilplek vinden overdag vast ook. En wie weet zien we hem op een goede dag vrolijk op de rand van het nest neerstrijken met de olijke mededeling: en toen waren er weer vier!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs