Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gevaar?!

Linda Persoon | vrijdag 4 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 548x

Oei, dat was even spannend gistermiddag. Er stonden opeens twee kauwen bij onze drieling in de kast. De jonge valkjes schrokken flink, de kauwen waren vooral nieuwsgierig. Was er gevaar voor de valkjes of niet?

Waarom kwamen de kauwen op bezoek? Het zou kunnen dat ze op zoek waren naar een geschikte nestplek, maar dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien het broedseizoen al vergevorderd is. Op zoek naar voedsel is ook niet echt aannemelijk op deze plek en hoogte. Afgedwaald tijdens een vliegtochtje en nieuwsgierig naar deze holte in de toren? Dat lijkt mij het meest geloofwaardig.

Niet ongevaarlijk

Maar daarmee is het gevaar nog niet geweken. Kauwen zijn alleseters. Ze hebben een uitgebreid menu bestaande uit zaden, granen, fruit, insecten, eieren en zullen ook zeker een jonge vogel pakken als ze de kans krijgen. De valkjes zijn niet heel klein meer maar nog wel kwetsbaar. Als de kauwen het nodig hadden gevonden om de jongen iets aan te doen hadden ze met een serieuze aanval een jonge torenvalk kunnen doden.

Vijanden van de torenvalk

Voor jonge torenvalkjes is opgroeien dus niet vanzelfsprekend. Grotere vogels als kauwen, eksters, gaaien, kraaien en roofvogels kunnen in een onbewaakt moment een jong stelen uit een nest als prooi.
Maar ook volwassen torenvalken hebben in Nederland een paar natuurlijke vijanden. Kleine marterachtigen zoals de hermelijn en de wezel kunnen een torenvalk overvallen in zijn slaap en doden. Deze zoogdiertjes zijn klein maar sterk en slepen zo een torenvalk terug naar hun hol.
Ook voor de grotere roofvogels moet de torenvalk uitkijken. Een slechtvalk vangt met gemak een torenvalk in vlucht en ook van de havik is bekend dat ze torenvalken vangen.

Gelukkig is het kauwenbezoek goed afgelopen. Laten we hopen dat een eventueel volgend bezoek ook zonder problemen verloopt. Overigens zag ik bij de kuikens wat pogingen tot ferme karate-trappen richting de kauwen dus wie weet moet bij een volgend bezoek de kauw vrezen voor zijn leven.

 

Clip door onze clipmaker Lisa


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs