naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Uilskuikens groot en klein   *   Zaterdag zijn de jonge steenuilen geringd.   *   Derde eitje bij huiszwaluw.   *   Zaterdag worden de jonge steenuilen geringd.   *   Brunch bij de slechtvalkmeiden
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Gestikt

Arda van der Lee, STORK | woensdag 23 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 314x

Na het stikken van een van de kuikens komen er veel vragen over braakballen. Op 17 mei heb ik daar al over geschreven. Het blijft gissen wat er in de fatale braakbal zat. Misschien toch een botje, omdat het maagsap van een kuiken dat nog niet had verteerd? Een stuk (hard) plastic?

Maar ook oudere ooievaars kunnen stikken. Ooievaars eten dierlijk voedsel, daar is al regelmatig over geschreven. Het belangrijkste voedsel bestaat uit regenwormen, insecten en slakken. Dit vormt het stapelvoedsel, ooievaars kunnen niet zonder.

Mollen

Dan is er ook een categorie 'gelegenheidsprooien'. Dat zijn prooien die ze zullen nuttigen als ze die tegenkomen en kunnen pakken, maar die ze niet perse nodig hebben. Denk aan muizen, kikkers en mollen.
Met mollen moeten ze een beetje oppassen. Op de foto ziet u de enorme graafklauwen, letterlijk kort maar krachtig. Ooievaars slikken prooien in zijn geheel door en daar schuilt bij het eten van een mol het gevaar. Als de mol nog leeft, dan zal die in de ooievaar nog even doorgraven voordat hij stikt.
Maar voor de ooievaar is het te laat, de slokdarm en maag zijn dan zodanig vernield door de gravende klauwen, dat de ooievaar sterft. Het devies is dus: zorg dat de mol dood is. Ooievaars doen dat door de mol dood te pikken of te verdrinken.
We zagen op 17 mei dat een mol werd gevoerd, zo dood als een pier na een verblijf in de krop van de oudervogel. De mol ging van kuiken naar kuiken, uiteindelijk lukte het om hem naar binnen te krijgen. 

Wel wat anders dan een hapje regenwormen, dat glijdt soepel naar binnen!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht