Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Gestage groei

Bernice Goffin | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1018x

Wat een plezier geeft het toch om de groei van de kuikens live te volgen: elke keer dat ik de webcam aanzet zie ik weer een nieuw teken van hoe goed onze kuikens groeien en hoe goed hun ouders wel niet voor ze zorgen.

Het past niet meer!

De afgelopen week heb ik me regelmatig verbaast over het feit dat alle kuikens nog steeds op de een of andere manier onder vrouw pasten. Je zou maar liefst zeven van die donsbollen onder je hebben, sommigen al van aardig formaat! Het lijkt er nu dan ook op dat de oudere kuikens toch echt onder moeders' buik uitgegroeid zijn. Gelukkig kunnen de oudere kuikens zichzelf al goed warmhouden en de jongsten profiteren dan weer mee van de warmte van hun oudere broertjes en zusjes.

 

Leren fixeren

Nu de oudste kuikens onder moeders' vleugels vandaan komen, worden ze ook steeds actiever en nieuwsgieriger naar de wereld om zich heen. Zo zie ik terwijl ik dit aan het schrijven ben één van de kuikens fixeren. 'Fixeren' is het op en neer bewegen van de kop om de afstand tot een bepaald punt in te schatten. Een essentiële vaardigheid voor jagen. Onze donsbolletjes zijn nú dus al bezig met de ontwikkeling naar bedreven muizenvangers!

 

Zorgzame moeder

Vrouw doet haar uiterste best om ervoor te zorgen dat alle kuikens aan hun trekken komen. In de nacht wordt de nieuwe voedselvoorraad geleverd door man. Vrouw voert de kuikens dag en nacht met deze voorraad. Ze heeft het er maar druk mee! Meerdere keren heb ik me bij het voeren verbaast over hoe zorgzaam ze het aanpakt: ze voert al grote stukken prooi aan de oudere kuikens, maar scheurt ook regelmatig kleine stukjes af die ze dan voorzichtig aan de allerjongsten voert. Ze weet precies wie wat voor een stukjes nodig heeft.

 

Afwachten

Tot nu toe worden er elke nacht veel muizen aangevoerd, maar we zullen nog even moeten afwachten om te zien of het voedsel dat vader kerkuil aansleept genoeg blijkt te zijn voor alle kuikens. Aan zijn inzet zal het in ieder geval niet liggen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs