Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gespuis

Roos Tol | dinsdag 18 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1042x

Ze halen je voedersilo’s leeg, schijten de boel onder, jagen elkaar weg alsof er verder in de hele wereld niets meer te vreten is, landen in je bloemen en knakken of vreten het jonge groen in je moestuin. Met een hoop herrie. Kortom, ze doen of ze thuis zijn.

En dat zijn ze ook. Want dit zijn de bezoekers en bewoners van onze tuinen. Mussen, duiven, kraaien, eksters, kauwen, gaaien, spechten (als je geluk hebt). Ook wat beschaafder volk als merels, vinkies of roodborst. Ik zou zeggen “enzovoorts” want de variatie is eindeloos en dat is mooi!


De kat van de buren

Maar al onze vogels en het voer trekken weer ander gedierte aan, niet altijd tot ieders vreugde. De kat van de buren… ja die heb ik zelf sinds kort, een kat van de buren. Het beest lag ineens hele dagen met de muil open te snorren onder de mussenhaag. Moest ie even van zijn stek voor een toiletgang, dan vond ie daar wel een plek voor – in mijn tuin. Niet gehinderd door enige kennis van zaken over wat gerust ondersteboven gespit mag worden en wat vooral niet. Bovendien: tanden af van onze vogeltjes! Zo maak je geen vrienden, kat.


Muizenissen

Een beetje tuin met voedertafel trekt natuurlijk ook muizen. Niet iedereen is zo gelukkig een uil aan huis te hebben die extreme uitbreiding inperkt. Zo hadden wij een paar seizoenen lang een enorme kolonie huismuizen. Die zelfs midden op de dag vechtend over de stoep rolden. Waar helaas de sperwer geen enkele belangstelling voor had; elke dag goed opruimen en enkele noodingrepen om voeder voor muizen onbereikbaar te maken, hielpen wel wat maar niet echt veel. Tot ineens… alle muizen vertrokken waren! Huh?


Ingeruild

Bleken de muizen een vervanger te hebben gekregen: een rat. Ratten en muizen, dat gaat niet lekker samen. Wel voor de rat, maar niet voor de muis.
Ik ben dus heel benieuwd of we hier vannacht onze geliefde muisje nog zullen terugzien. Want afgelopen nacht zat er een fraaie rat bij de voedertafel. Daar zal zelfs de kat niet warm voor lopen. Blijft even spannend!


Slimmerik

Maar van alle streken hierboven genoemd, ligt een beetje liefhebber niet wakker. Het hoort er allemaal bij. En wie heeft er niet moeten lachen om de voedersilo die door een slimme kraai helemaal op zijn kant was gezet – waarna de kraaien en alle anderen geen enkele moeite meer hoefden te doen om bij het begeerde voedsel te komen?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs