Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Gesprek van de dag

Roos Tol | zondag 26 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 785x

Hij kwam bij de Nijlgans, voorheen zeearend. Hij kwam bij de kauw. Hij bezocht kippen, zolders en automotors. En o ja, hij (of zijn familie) wordt gestroopt door mensen om zijn fijne vacht. De marter en zijn familie.

Meestal tref ik hem als “roadkill”: doodgereden, langs de weg. Soms zie ik er eentje rennen bij het uitlaten van de hond. Mooie beestjes, héél mooie beestjes.

Nu is hij zelf de ‘killer’.

Bij het nijlganzenverhaal vonden we het nog een beetje – ja, wat? Een klucht, eigenlijk. Die domme ganzen toch. En maar blijven leggen. Ga toch verhuizen, gans!
Alsof die gans het beter had moeten snappen. Leg je nieuwe eieren, komt de marter opnieuw langs. Duh.

De schattigheidscompetitie

Maar toen kwam de nieuwe takkenzooi van het nieuwe kauwennest en natuurlijk vallen we massaal voor die leuke blauwe oogjes en de enorme feelgood-impact van een hecht kauwenpaar. We weten hoe het afliep. Omdat er een camera bovenop stond. Van vele tientallen nesten weten we begin noch eind, gewoon, omdat ze zich buiten onze waarneming bevinden.
Een heel fijn ding van de vijvercam vind ik zelf dit: hier is het altijd even “pauze”. Wat er verder – buiten beeld – ook allemaal gebeurt, hier gebeurt even niks. Niks bloedstollends, zeg maar. Niks waar je van moet huilen, omdat je ook maar een mens bent met rare gevoelens.
Ja, en dan loopt er zomaar ineens een marter door het beeld.

I love the nightlife

Nu een marter, voorheen een kat. Het verbaast me dat we nog steeds geen roofvogel zoals een sperwer hebben gespot. Misschien sloeg die wel toe, maar net buiten beeld. Egel had ik ook wel verwacht.
Een ongelooflijke dooddoener, maar beseffen we dat al deze beesten allerlei andere beesten eten, dat die schattige bosmuis straks in het uilennest kan liggen en dat we zelf nou ook niet bepaald schone handen hebben…. De wereld draait niet op emoties en dat is, denk ik, maar goed ook. Zolang alles zijn plaats maar heeft in de orde der dingen, bestaat er geen “goed” of “fout”.
Laten we blijven genieten van dit hele kleine stukje aarde waar alles nog vredig loopt zoals het gaat. Laten we evenzeer genieten van de marter die langskomt als van de muis en als van al die andere prachtbeesten. Love the nightlife. Love life.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs