Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geschaakt

Wim van Nee, STORK | zaterdag 6 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 82x

Ons geduld wordt op de proef gesteld. Het is al 6 april en er zijn nog geen eieren. Vorig jaar rond deze tijd werd er al anderhalve week gebroed. Maar het is gelukkig nog niet te laat in het seizoen.

We hebben nog even de tijd om te kijken op andere nesten.
Op tweede paasdag stond ik bij een Drents nest. Er liggen al eieren in het nest en een ongeringd vrouwtje broedt er trouw op. Het mannetje is ook trouw. Hij vliegt af en aan met nestmateriaal en neemt regelmatig het broeden even over.

Geschaakt …

Er is iets vreemds aan de hand. Ik zie dat het vrouwtje staat en het mannetje staat ernaast, maar het ziet er niet echt vriendschappelijk uit. Ze is een beetje aan het schouderduwen met het mannetje. Als ik beter kijk, zie ik dat het niet het goede mannetje is. Deze heeft een ring aan de linker poot, terwijl het eigen mannetje rechts geringd is. Wat gebeurt hier? De twee zijn niet echt aan het vechten, maar het vrouwtje weert het vreemde mannetje wel af. Wat wil dit mannetje? Wil hij haar schaken? Het komt wel voor bij ooievaars, dat een indringer de boel overneemt en gewoon helpt bij het uitbroeden van de eieren van een ander. Maar ik heb het goede mannetje vanmorgen nog op het nest gezien.

Dan gebeurt er ineens iets. Kijk eerst naar het filmpje onderaan deze weblog, lees dan verder.

… of toch niet

Dat is pittig. Het eigen mannetje heeft de schaakpartij gezien en bedenkt zich geen moment. In een soort kamikaze-actie duikt hij op het nest. Dan ontstaat er een enorme knoop van poten, nekken en vleugels en binnen de kortste keren knikkeren er twee van de drie ooievaars van het nest af. Eentje eist de overwinning op. Maar kijk eens goed wie dat is … Het is de indringer …

Of de eieren het allemaal overleefd hebben, weet ik niet. Toch kan ik jullie geruststellen. Binnen enkele minuten neemt het goede mannetje het nest weer over. Hij moet nog wel een aanval pareren, maar dat gaat goed. Als een soort van overwinningsgebaar gooit hij wat rommel uit het nest. Het vrouwtje kan terugkeren.

Pfff …

 

Wim van Nee
Stork


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs