Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geringd voor het leven

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 2 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 345x

Vanmiddag werden de vier Beleef de Lente kerkuilen geringd. We kunnen u melden dat ringer Mark en Henk, professioneel als altijd, de ringklus weer snel klaarden. Uiteraard is er een korte verstoring, echter, door het professioneel handelen van de ringers is dit van zeer korte duur.
MM Hoeve Grenslicht

WAAROM RINGEN?

Zonder ringen weten we te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Het is vooral bedoeld om de kerkuilen langdurig te kunnen volgen. Ringen is dus zeker zinvol ondanks de korte verstoring.

 

HET CONSULTATIEBUREAU

Rond de middag werden de vier kerkuilen uit de kast gehaald door vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers. K1 werd als eerste door Mark links geringd en K2 werd als tweede rechts geringd. Hierna volgde K3 en K4 weer links en rechts. Reden van het rechts en links ringen is om hopelijk de individuen uit elkaar te kunnen houden in hoeverre dit natuurlijk mogelijk is. Ook als ze straks zich buiten de kast gaan begeven. Het maakt overigens niet uit of een uil rechts of links geringd wordt, dit is de keus van de ringer, maar dit heeft verder geen betekenis.

 

Andrea en Mark, de gastvrije eigenaren van natuurhoeve Grenslicht, waren blij om te horen dat alle geringde kerkuilen een conditie één kregen. Wat betekent dit? Dat alle kerkuilenkuikens gezien hun vleugellengte en hun huidige gewicht boven het streefgewicht zijn wat ze minimaal zouden moeten wegen. Dit betekent dat wederom natuurhoeve Grenslicht een uitstekend kerkuilenerf is.

TENSLOTTE

Het was wederom een prachtige kers op de taart, om vandaag aanwezig te zijn bij het ringen van de kerkuilen van Beleef de Lente, voor de OZ-ers, bloggers en aspirant ringer. Dank je wel aan eenieder die zijn bijdrage levert voor de kerkuil van Beleef de Lente 2022. Wat zijn we een fijn team!

 

Ik hoop en heb de verwachting dat deze vier kerkuilen van Beleef de Lente in het Woold, wanneer ze er klaar voor zijn, de nestkast zullen verlaten en zullen uitvliegen hun toekomst tegemoet. Maar nu nog even niet. Kijk naar de clip en naar de mooie beelden van Bernice bewerkt door onze clipmaker Ed

MM Oeps ook zo benieuwd!

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs