Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Esther Heideveld

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Geringd

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 3 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 550x

Vanmiddag werden de vier Beleef de Lente kerkuilen geringd. We kunnen u melden dat ringer Henk, professioneel als altijd, de ringklus weer snel klaarde. Uiteraard is er korte verstoring, echter door het professioneel handelen van de ringer is dit van zeer korte duur.
Foto Esther Heideveld een trotse kasteigenaar

Waarom ringen?

Zonder ringen weten we te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Het is vooral bedoeld om de kerkuilen langdurig te kunnen volgen. Ringen is dus zeker zinvol ondanks de korte verstoring.

Het consultatiebureau

Rond de middag werden de vier kerkuilen uit de kast gehaald door vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers. K1 werd als eerste links geringd en K4 werd als tweede rechts geringd. Hierna volgde K2 weer rechts en als laatste K3 links. Reden van het rechts en links ringen is om hopelijk de individuen uit elkaar te kunnen houden in hoeverre dit natuurlijk mogelijk is. Ook als ze straks zich buiten de kast gaan begeven. Het maakt overigens niet uit of een uil rechts of links geringd wordt, dit is de keus van de ringer, maar dit heeft verder geen betekenis.

Andrea en Mark, de gastvrije eigenaren van natuurhoeve Grenslicht waren blij om te horen dat alle geringde kerkuilen een conditie één kregen. Wat betekent dit? Dat alle kerkuilenkuikens gezien hun vleugellengte en hun huidige gewicht boven het streefgewicht zijn wat ze minimaal zouden moeten wegen Een topprestatie dus van het kerkuilenpaar, zeker gezien de (weers) omstandigheden die hun de afgelopen tijd parten speelde.

Het is een vrouw

Met zekerheid hebben we kunnen vaststellen dat K1 een vrouw is. Bij de rest van de kuikens was dit nog niet met zekerheid vast te stellen gezien hun leeftijd.

Tenslotte

Omdat vandaag de ringdag was zijn de lijkjes van K5 en K6 door de ringer uit de kast gehaald. Dit is overigens meestal gebruikelijk, je weet immers nooit zeker wat de doodsoorzaak is en om op safe te gaan en alles uit te sluiten is verwijderen van de dode beesten de beste optie. Helaas leert de ervaring op dit moment van Ringers in de Achterhoek dat er in veel kerkuilennestkasten één of meerdere dode kerkuilen in de kast worden aangetroffen. 

Ik hoop en heb de verwachting dat deze vier kerkuilen van Beleef de Lente in het Woold wanneer ze er klaar voor zijn de nestkast zullen verlate en zullen uitvliegen hun toekomst tegemoet. Maar nu nog even niet. Kijk morgen vooral naar de clip die Ed gaat maken.

Foto Esther Heideveld K1

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs