Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Hoe moeilijk kan het zijn; even een gesprekje met een paar kerkuilen ?

Door Mark Hessels

Geprobeerd, maar helaas niet gelukt

Mark Hessels | vrijdag 14 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Het leek me leuk om, nu het nog kan, eens een gesprek te hebben met alle 6 de jongen tegelijk. Een mooie journalistieke uitdaging ook, zo’n gesprek met z’n zevenen. Ik zou graag zeggen dat het een groot succes was, maar dan moet ik wel een beetje liegen.
Ja, wat verwacht je nou ook, met zo'n zootje ongeregeld...

Hoi, leuk dat jullie er allemaal zijn. Of tenminste, zijn we al compleet ?

Nee, natuurlijk niet K6 moest eerst weer wat anders doen, dus die komt later…. Nee hoor, tegen mij zei ze dat ze eerst nog een mui…. Nou, volgens mij stond ze al klaar om te…. Ik heb haar eigenlijk nog helemaal niet gezien vana…

Jongens, jongens, alsjeblieft niet allemaal tegelijk. Ik kan er echt geen touw aan vastknopen zo.

Nou, lekker interview zo Tyto. Is dit de eerste keer voor je? Joh, laat hem nou even en houd even je snavel. WAT, mijn snavel houden, je moet zelf…. Ik ben weg als het zo door gaat. Ja, maar jij zei zelf…

STILTE !! Nu echt even allemaal stil zijn anders wordt het een grote puinhoop. Gaat dat in die nestkast ook iedere dag zo ?

Nou waarom denk je dat onze moeder al weken niet meer bij ons zi... En pap, die was nog eerder vertro….Ja, logisch omdat jij in z’n veren beet…. Ja, nou ligt het opeens aan mij… Iemand moest toch iets doen tegen dat continu wegsnaaien van onze prooivoorraad. Ja, maar dat had ook op een normale manier geku… WAT, een normale manier, bij zo’n beroepsbietser… Ja, ho eens, je hebt het wel over mijn vader en… Ik heb hier echt geen zin meer in, ik heb wel wat beters te doen vanavo… Nou, ander ik wel, ik ben er maar eens vandoor Ajuh…. Oh, maar dan blijf ik oo….Ga, aan de kant, ik wil er ui… Doei! En dag hoor. Man, man wat een top interview…. Tjongejongejonge, amateur…

En de kamer was weer leeg, behalve een paar flatsen dan die waren achtergelaten tijdens het overhaast vertrek. Terwijl ik de boel een beetje schoon probeerde te maken, zat ik me af te vragen waar het nou zo mis was gegaan toen er zachtjes op het raam getikt werd. Een kerkuiltje met mooie donkere tekening, rechtsgeringd, intelligente blik…. K6 ?

Hé K6, ben je toch nog gekomen ?

Ja, ik dacht dat iedereen al hier was. Ben ik de eerste dan ?

Nou, uh, nee, de rest is eigenlijk al vertrokken, omdat ze volgens mij toch niet zo’n zin hadden in een groepsgesprek.

Ja, dat had ik je vooraf ook wel kunnen vertellen. Kennelijk heb je nooit gekeken hoe dat er in de kast of de hooiberg aan toe gaat als we er allemaal zijn.

Tja, misschien een beetje onnozel inderdaad, maar leuk dat je er toch even bent. Ik weet nog goed dat ik je in mijn handen had toen je pas 38 dagen oud was. We wisten toen nog niet eens welk geslacht je had. Maar wat ben je inmiddels een prachtige vrouw geworden zeg.

Uh, dank je…, denk ik, maar ik ben toch niet in een tinder date terechtgekomen of zo…? #metoo

Oh, nee, sorry zo bedoelde ik het helemaal niet. Ik vind gewoon dat je er prachtig uitziet, voor een vrouw, of voor een uil bedoel ik eigenlijk, of… hellup, ik kan ook echt niets goed doen vanavond….

Ach, arme man, zal ik het dan maar even van je overnemen ? En Tyto, bijzondere naam trouwens, hoe heb jij dit seizoen eigenlijk beleefd ?

Uh…. Moet ik nu vragen van een kerkuil gaan zitten beantwoorden hier ? Da’s wel echt de wereld op z’n kop. Nou ja, het is toch al een rare avond, ik doe gewoon even gezellig mee.

Ik vond het een prachtig seizoen. Ik heb echt ontzettend genoten van het opgroeien van zo’n groot nest zonder al te veel zorgen. En als ik jullie de afgelopen week door de hooiberg zie buitelen en langzaam het erf en de rest van de omgeving zie verkennen, dan ben ik gewoon echt een beetje trots op dit prachtige nest.

Ach, jongen toch. Zo schattig. Heb je eigenlijk altijd al kerkuilenblogger willen worden of wilde je vroeger ook gewoon brandweerman worden of zo ?

Nou, vroeger had je nog geen bloggers, dus daar was ik toen nog niet zo mee bezig. Maar ik heb wel altijd graag geschreven en vind het ook wel leuk om moeilijke dingen op een begrijpelijke manier proberen uit te leggen. Dus ja, dat bloggen vind ik eigenlijk best wel leuk om te doen.

Oh, OK, zeg ik moet langzaam ook weer eens richting de muizen, voordat alles op is daar. Is er nog iets dat je zou willen delen met de lezers ? En vind je het OK om dan daarna zelf dit interview online te zetten ? Dan ga ik alvast richting m’n avondeten….

Ja, da’s ook weer een beetje vreemde wending in dit inmiddels best verwarrende verhaal. Toch wil ik nog wel graag iets delen; iets serieus zelfs.

Met al die prachtige natuurbeelden van de afgelopen maanden zouden we haast vergeten dat de natuur er helemaal niet zo goed voor staat op dit moment en dan druk ik me nog heel voorzichtig uit. Als je zo van natuur kunt genieten, dan wil je dat toch ook helpen beschermen ? De natuur heeft ons keihard nodig op dit moment; de tijd om niks te doen en op anderen te wachten voor een oplossing is echt voorbij. Verdiep je eens in wat jij kunt bijdragen, voordat het echt te laat is. Dat kan op vele manieren en ook de Vogelbescherming heeft daar veel informatie over. Ik vind zelf dit ook een mooie website om te helpen erover na te denken, wat je nu zelf zou kunnen doen: https://www.natuurmonumenten.nl/landbouw

En geniet vooral ook nog even van de prachtige beelden, zolang de kerkuiltjes nog in de buurt van de camera’s zijn.

K6, 38 dagen oud, toen al een schoonheid....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs