Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Gepakt door bosuil?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 22 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1166x

Gisteravond om iets over tienen landt een jonge steenuil in doodsangst op de tak, achterna gezeten door een belager. Nog geen halve tel later wordt hij onder het uiten van een korte schreeuw van de tak geplukt. Naar alle waarschijnlijkheid het werk van een bosuil. Of hij het overleefd heeft?

Het ging razendsnel, zelf de 10 keer vertraagde beelden geven geen uitsluitsel.Een groot deel van de avond verbleven ze alle drie in kast om rond 22.00 uur naar buiten te komen en een voor een de schemering in te vliegen. Nummer drie vertrok 10 seconden voor het gebeuren zich afspeelde. Of hij het was die gepakt werd? We zien in ieder geval van links een jong op de tak landen, misschien in een vertwijfelde poging de veiligheid van de kast op te zoeken. Hij krijgt de kans niet, want vrijwel gelijktijdig wordt hij gegrepen door de klauwen van wat wel een bosuil moet zijn. Beide verdwijnen vervolgens rechtsonder uit beeld, onder de tak door.

Toch nog gered?

Op de laatste beelden is echter te zien dat de klauwen van de bosuil leeg zijn. Zou het jong het dan toch gered hebben? Of is hij door de kracht van de aanval op de grond beland en daar alsnog door zijn belager opgepeuzeld of meegenomen? Later op de dag zal ik een bezoekje brengen aan de locatie om te kijken of ik wat aanknopingen voor de afloop kan vinden.

Plan al eerder beraamd?

Predatie door andere rooofvogels is een gekend risico voor jonge steenuilen. Hun gewoonte vaste, vrij open zitplekken te hebben, maken het predatoren niet heel lastig. Ik vermoed dat de bosuil al een tijdje de boel in de gaten had en vanuit de eik op de hoek van het perceel, 35 meter van de perenboom, toesloeg. Mogelijk dat hij in dagen daarvoor zijn plan al beraamd had, en voor het invallen van de schemering als plaats had genomen in de eik. Wachtend op het moment dat de jonge steenuilen naar buiten zouden komen. 

Overleving is een afvalrace.

Onderzoek enkele jaren geleden in Duitsland heeft uitgewezen dat predatie de meest voorkomende doodsoorzaak is onder jonge steenuilen. Steenmarter, vos, buizerd en bosuil, allemaal dragen ze er hun steentje aan bij dag steenuilen dag en nacht op hun hoede moeten zijn. Een moment van onachtzaamheid en het is voorbij. Heel bijzonder trouwens dat we dit meemaken! De jongen zijn 72 dagen oud nu en komen nog vrijwel dagelijks op de tak en in de kast terug. Nadat eerder al de eerste van het viertal dood gevonden werd, heeft nu dus waarschijnlijk nummer 2 het kortste strootje getrokken. Overleving is een afvalrace. Ik schreef het al eerder: het leven zit voor pas uitgevlogen jongen vol gevaren en slechts een klein deel slaagt erin deze allemaal te overwinnen. Hopelijk hoort het overgebleven tweetal daarbij. 

UPDATE

Een uitvoerige inspectie van de omgeving van de nestboom heeft helaas niet tot meer duidelijkheid geleid. Nergens sporen van een geplukt jong te vinden. Tenzij we nog een keer drie jongen bij elkaar zien, zal het wel nooit helemaal duidelijk worden of het jong heeft weten te ontsnappen of toch gepakt is.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs