Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
onhandig gestuntel Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Gender crisis

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 13 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 999x

Op het clipje 'Broedpoging man' zien we man steenuil stuntelen in een kennelijke poging op de eieren te gaan zitten. Het leek erop dat hij de afwezigheid van zijn vrouw wilde benutten om eens te voelen hoe 'zoiets nu zit'. In alle eerdere edities van Beleef de Lente nooit eerder gezien!
schuldige blik

Bij steenuilen, evenals bij alle andere uilen broeden - voorzover mij bekend - alleen de vrouwtjes. Alleen zij ontwikkelen de speciale broedvlek bedoeld om de warmteoverdacht naar de eieren te bevorderen. Van de oeraluil is bekend dat hij in de tijdelijke afwezigheid van zijn vrouw wel eens op de eieren gaat zitten om ze warm te houden. Functioneel gedrag want oeraluilen broeden in het hoge noorden waar het af en toe in die periode nog steeds bar koud is. Nu hebben hebben we tot nog toe wel niet echt lekker voorjaarsweer gehad (van 9 op 10 mei vroor het nog), maar zo erg was het nu ook weer niet. Dat zal de reden dan ook niet zijn.

Wat is dan wel de verklaring voor dit bijzondere gedrag? Wat ik hierboven al opmerkte: wellicht hebben we met een een bijzonder empahische en moderne man te maken die zich eens wilde verplaatsen in wat zijn vrouw allemaal moet doormaken in de aanloop naar de geboorte van zijn kroost. Een beetje op de manier waarop er ook mannen schijnen te zijn die - al dan niet vrijwillig - een tijdje lang met een paar kilo aardappels of bloemkolen in een zak op hun buik rondlopen ons een te voelen wat hun zwangere vrouw allemaal moet doorstaan.

Een andere verklaring zou kunnen liggen in een ander modern fenomeen: gender crisis of in gewoon Nederlands: geschlachtstwijfel. We hebben al eens eerder opgemerkt dat niets menselijks de steenuilen vreemd is, van uitgebreide knufffelpartijen en echtelijke ruzies, tot vrouwen met de broek aan en lesbische stelletjes. Ik kan me zomaar voorstellen dat er ook steenuilen zijn die worstelen met de vraag: wat ben ben ik diep van binnen eigenlijk, man of vrouw? Door een hormonale opwelling gedreven, moest hij het even uitproberen. Of hij tot veel zelfinzicht is gekomen, waag ik overigens te bewijfelen. Toen vrouw na korte tijd binnnenkwam, wist hij niet hoe snel hij plaats moet maken. Hij voelde zich duidelijk betrapt, let maar eens op de schuldige blik in zijn ogen als hij om 1.08 zijn vrouw binnen hoort komen.

Wat de verklaring ook moge zijn: de camera's van Beleef de Lente hebben andermaal nooit eerder waargenomen gedrag onthuld. Ik zou dus zeggen: blijf vooral kijken en genieten!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs